onsdag 23. mars 2011

Den Hellige Ånd - hvordan virker den?

Jeg takker så veldig mye for din interesse for Guds ord! Og for at du vil høre det gjennom meg. Jeg skal bestrebe meg på å alltid la det være Hans ord jeg formidler, og ikke en egen mening. I tilfeller hvor det er flere mulige forklaringer på et ord eller uttrykk, vil jeg derfor vise til disse, og evnt overlate til deg selv å treffe en avgjørelse om hva det kan innebære. For så fint er det med Guds ord – det betyr ikke så mye for Jehova og Hans Sønn hvor mye vi egentlig forstår av ordet; vår frelse avhenger ikke av å forstå enhver ting, og det er vår tro på Jesu offer som frelser. Og for å illustrere dette vil jeg vise til Israels folk på Jesu tid, for de var i en svært spesiell situasjon: Joh 6:   
36 Men jeg har sagt dere: Enda dere har sett meg, tror dere ikke.
Ja, de hadde sett alle de gjerningene Han utførte; men de trodde likevel ikke på Ham! Dette også til tross for at de hadde gått i mange hundre år og ventet på nettopp Messias fordi deres gamle profeter hadde forutsagt at Han skulle komme; så Han var ventet og etterlengtet – men likevel, til tross for dette anerkjente de Ham ikke da Han endelig stod frem! (Mer om dette i inlegget: ´Et forbilde til advarsel!´)
Men Jesus sa noe annet - om noen andre - i Johannes 20:
29 Jesus sier til ham: «Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.»
Vi er slike som ikke har sett Ham i bokstavelig forstand; vi viser bare tro, og dette ser Han virkelig på med stor glede! Tenk deg alle de miraklene Han utførte for å få Israelittene til å forstå og godkjenne Ham som Messias – men likevel ville de ikke åpne øynene.. La oss ikke bli som dem! Men det er faktisk lett å bli blindet for de faktiske forhold..
En av Satans mest virkningsfulle metoder er å få folk til å sette sin lit til andre menneskers forklaringer og doktriner. Sagt på en annen måte; å sette sin lit til at dé nok vet best. Men siden det ikke finnes noen krav til eksakt kunnskap for å oppnå frelse, men bare om tro på Hans (Jesu) offer, har det liten eller ingen betydning å lytte til andres meninger – og da særlig når disses meninger gjør en til slaver av deres doktriner. Vi må derfor være på vakt mot slike. De skaper splid i Kristi legeme. 
Tenk over hvor mange mennesker det finnes i verden som virkelig tror på Jesus, men som er forvirret pga sine religiøse lederes livsførsel og doktriner! De er likevel troende, og derfor en del av Jesu legeme; hvor små de enn måtte være. (En lilletå er ikke stor, men uten den er ikke et legeme komplett.) 
Nå, dette innlegget skulle jo handle om Den Hellige Ånd.
Dette temaet ser jeg frem til å dele med deg, for det er viktig at man forstår (for ens egen del) hvilke krefter man har med å gjøre. Som du vil komme til å se, er denne Ånd meget fleksibel i sine virkeområder; og alltid på høyde med enhver situasjon! 
Det finnes en annen måte å omtale denne Ånd på, og det er Guds Ånd. Dette fordi Den Hellige Ånd er Guds Åndden kommer direkte fra Jehova, så det er følgelig Jehova som deler denne ut: Lukas 11: sier dette:
13 Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da Far i himmelen gi Den hellige ånd til dem som ber ham
Som du ser av dette enkle verset, så er det Jehova, vår Far, som gir denne Ånd til den som ber om den. Denne ånden gis ikke til en begrenset gruppe – kalt ’slaven’ av Vitnene – 
men til alle som ber om den. Det er derfor like lett for deg og meg å få del i den som for enhver annen. Far er rettferdig og kjærlig - også i dette. 
Vi skal nå se litt på ordene i benevnelsen. Først bruken av ordet DEN. 
At dette ordet settes først i benevnelsen viser at det dreier seg om én bestemt sak. Det utelukker andre muligheter. Når denne benevnelsen brukes, viser det til akkurat den ene muligheten; ingen annen. Akkurat som uttrykket Guds Ånd viser til Guds ånd og ikke til noen annens.
Uttrykket HELLIG, viser at det dreier seg om noe som er satt til side for spesielt bruk; VT (Vakttårnet) sier at ordet betyr ren; men dette er ikke helt dekkende - hellig inneholder denne tanke, men det betyr ikke bare dét. Avsatt til et spesielt, rent formål er mer korrekt. 
Uttrykket Ånd er litt mer komplisert å forklare; det brukes på flere forskjellige måter i Bibelen. Det ser imidlertid ut til at man kan inndele ordets grunnbetydning til følgende: Kraft – Åndeskapninger - sinnsinnstillinger -  vind – livslyst/gnist. Hvorav sinnsinstillinger – eller mentale evner – nevnes i flest tilfeller. 
Uttrykket Ånd stammer i det Gml testamentet fra det Hebraiske ordet ru´ach. Det er sammenhengen som avslører anvendelsen. 
Utrykket Den Hellige Ånd forekommer ikke før i Det nye testamentet, og dette har sin helt spesielle grunn – noe jeg kommer inn på litt senere. (I DGT nevnes det at mennesker kunne bli fylt med Hellig Ånd; dette sikter til en motiverende kraft, som fikk dem til å holde seg nær til - og følge - den befaling og de veiledningene de kjente fra Loven og Profetenes ord.)
Men det er et langt studie å gå i dybden av hva denne ånd er, så jeg vil heller konsentrere meg om hvilken virkning Den Hellige Ånd har på den Kristnes liv og på hvilken måte den virker; for det er sikkert dette du er mest interessert i? 
Men først en liten repitisjon: Utrykket Den Hellige Ånd sikter til en helt bestemt kraft som bare deles ut til den som ber om den, og den kommer fra vår Far Jehova. JV mener den kommer fra Jesus; men som vi så i Lukas 11: 13 så kommer den fra vår Far i himmelen. At Jesus benytter seg av den, er det ingen tvil om (Joh 16: 7 … Men går jeg bort, kan jeg sende ham til dere.) ; men den kommer fra og kontrolleres av Jehova. Dette er da også logisk, ettersom det er Ham som lytter til våre bønner og dermed med én gang vet hvem som ber om denne ånd. 
Den som ber om Den Hellige Ånd vil få den. Uten unntak.
På Jesu tid hadde Den Hellige Ånd ennå ikke begynt å virke på en slik måte som vi kan se den i dag; det var først på pinsedagen i år 33 at denne begynte å virke til gagn for de Kristne (du husker sikkert beretningen om ildtungene som viste seg over hodene på de tilstedeværende og at de begynte å tale i tunger?) og dette viser Han i Johannes 16:   7 Men jeg sier dere sannheten: Det er det beste for dere at jeg går bort. For dersom jeg ikke går bort, kommer ikke Talsmannen til dere. Men går jeg bort, kan jeg sende ham til dere.
Hva skulle denne ånden være opptatt med? Vi ser videre i Johannes 16: 
8 Og når han kommer, skal han gå i rette med verden og vise den hva synd(1) erhva rettferdighet(2) erog hva dom(3) er(jeg er her helt nødt til å gi en liten kommentar til disse ordene: Legg merke til hvordan Jesus her viser noe helt vesentlig!) 9 Synden(1) er at de ikke tror på meg.(ved å få mennesker til å tro på andre mennesker har Satan fått til nettopp dette; man tror ikke på Jesus lenger, og setter ikke Ham først!) 10 Rettferdigheten(2) er at jeg går til Far, og dere ser meg ikke lenger.(fordi man ikke ser dette faktum; at Jesus allerede satte seg på tronen hos sin Far like etter sin oppstandelse, forstår man heller ikke Guds rettferdighet, og følgelig tror man heller ikke at man selv er rettferdiget) 11 Dommen(3) er at denne verdens fyrste er dømt.(Satans løp ér tapt; han tapte det i det øyeblikk at Jesus døde på korset. Satan kan derfor ikke skade oss på annen måte enn å forsøke å ta fra oss troen på Jesu offer; dette blir til den eneste synd vi kan begå som tar fra oss livets gave.)
    12 Ennå har jeg mye å si dere, men dere kan ikke bære det nå. 13 Men når sannhetens Ånd kommer, skal han veilede dere til hele sannheten. For han skal ikke tale ut fra seg selv, men si det han hører, og gjøre kjent for dere det som skal komme. 14 Han skal herliggjøre* meg, for han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere. 15 Alt det min Far har, er mitt. Derfor sa jeg at han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere.
Legg merke til at det er Sannhetens ånd som skal lede oss til sannheten, og at denne Ånd skal herliggjøre Jesus; Jehovas Vitner har et valg å foreta: Skal de snart begynne å følge Sannhetens Ånds eksempel i å opphøye Jesus slik Han fortjener? Jesus er det synlige univers’s høyeste makt og har krav på å bli vist den ære som Hans Far har gitt Ham rett til!  Men organisasjonen er mer opptatt av å kunngjøre Jehovas navn – selv om Jehova har overlatt all makt i himmel og på jord – jvnf Matt 28: 18 – i sin Sønns varetekt. 
Tillegg: Som et forbilde på den rolle Jesus skulle spille i menneskehetens frelse lot Jehova det regne MANNA/brød over Israelittene i ørkenen. De måtte spise av dette for å overleve; vi må også ´spise´ av Jesu legeme for å oppnå frelsen; det er den ordning Jehova har iverksatt. Jevnfør med Johannes 6: 22-58 (Se også innlegget ´Evig Liv - på hvilke vilkår?`)
Organisasjonen priser og viser til feil kilde for frelse. De ser forbi frelseren og ser utelukkende på bakgrunnen for frelsen. Min egen kjødelige far sier at Jesus bare er ’døren’, og at vi må se hen til Jehova for frelsen. Ja, det er sant at Jesus er ’døren’. Men uten denne døren kommer vi altså ikke til å bli frelst; så når hele det nye testamentet viser til dette som et faktum, burde da ikke også vi anerkjenne dette faktum? Når selv Den Hellige Ånds hovedoppgave er å herliggjøre Jesu navn – burde ikke da også vi gjøre dette? Jo, sannelig!
Så – vi har nå sett at DHÅ – Guds Hellige Ånd – har som hovedbeskjeftigelse å føre menneskene til tro på Jesus; nå skal vi se på hvordan den gjør dette. Og jeg tror at du vil bli overrasket over virkemetodene, for du har lært det samme som jeg hadde fra organisasjonen, og jeg ble mildest talt sjokkert da jeg så hva Bibelen har å si om dette..
Vi skal derfor finne ut av hvordan Guds Ånd virker til fremme for Jesu navn.
(Dette er så interessant at mitt hjerte bobler over av iver..)
Guds Ånd i virksomhet:
1 Kor 12: 
1 Når det gjelder Åndens gaver, søsken, vil jeg at dere skal ha kunnskap om dem.  2 Dere vet at da dere var hedninger, ble dere viljeløst revet med til de stumme avgudene.  3 Derfor kunngjør jeg for dere at ingen som taler i Guds Ånd, sier: «Forbannet er Jesus!» Og ingen kan si: «Jesus er Herre!» uten i Den hellige ånd.
Legg merke til dette: Ingen kan si at ´Jesus er Herre uten i Den hellige ånd´. Hva sier dette deg om alle de du hittil har ansett som verdslige, men som faktisk sier nettopp dette? Til og med statskirkens medlemmer sier jo dette!  Adventistene, Pinsevennene, Lestardianerne, Katolikkene osv; alle sier det samme: ´Jesus er Herre´. Også Jehovas Vitner mener dette, selv om de setter Ham noe lenger ned på listen enn de andre.. Hva betyr dette i praksis? At de som sier dette har del i den hellige ånd. Med hvilken rett kan vi da si at de er vranglærere og ikke har den rette tro? 
Men Paulus slutter ikke med disse ordene! Les videre!
4 Det er forskjellige nådegaver, men Ånden er den samme.  5 Det er forskjellige tjenester, men Herren er den samme.(Jesus er den samme) 6 Det er forskjellige kraftige virkninger, men Gud er den samme, han som er virksom og gjør alt i alle.  7 Hos hver enkelt gir Ånden seg til kjenne slik at det tjener til det gode.
Legg merke til at Bibelen omtaler åndens virkemetoder som Nådegaver og at de alle stammer fra den ene og samme kilde. Hva var formålet med åndens nådegaver? At de skulle virke til det gode. Hva er det? Å herliggjøre Jesu navn selvsagt; slik Johannes viste oss ovenfor.  Men Paulus har mer å si! (dvs, det er jo DEN HELLIGE ÅND som taler gjennom ham.. Så dette er hva Gud selv sier om seg selv..!) 
8 For ved én og samme Ånd blir det gitt én å tale visdom, en annen å formidle kunnskap, 9 én får ved den ene Ånd en spesiell trosgave, en annen får nådegaver til å helbrede, 10 og én får kraft til å gjøre under. Én får den gave å tale profetisk, en annen å bedømme ånder, én får ulike slag av tungetale, og en annen kan tyde tungetale11 Alt dette gjør den ene og samme Ånd, som deler ut sine gaver til hver enkelt slik han vil. 
Tillegg: I Romerne 12 kommer Paulus også med et tilsvarende utsagn angående dette:  3 Ved den nåde jeg har fått, sier jeg til hver enkelt av dere: Tenk ikke for store tanker om deg selv, men tenk sindig! Hver og en skal holde seg til det mål av tro som Gud har gitt ham.  4 Vi har én kropp, men mange lemmer, alle med ulike oppgaver.  5 På samme måte er vi alle én kropp i Kristus, men hver for oss er vi hverandres lemmer.  6 Vi har forskjellige nådegaver, alt etter den nåde Gud har gitt oss. Den som har profetisk gave, skal bruke den i samsvar med troen,  7 den som har en tjeneste, skal ta seg av sin tjeneste, den som er lærer, skal undervise,  8 og den som trøster, skal virkelig trøste. Den som gir av sitt eget, skal gjøre det uten baktanker, den som er satt til å lede, skal gjøre det med iver, den som viser barmhjertighet, skal gjøre det med glede.
Jeg er sikker på at du nå sitter med åpen munn av ren undring.. det gjorde jeg første gang jeg forstod dette. For – hva sier det om den tro vi før har hatt om alle disse som faktisk gjør disse tingene? Vi har sett på dem som besatte av Satan og demoner – men de har iflg dette del i den samme ånd som vi – Guds egen Ånd! Når noen Kristne taler visdomsord, formidler kunnskap, har spesielle trosgaver, helbreder sykdommer, gjør store tegn og undre, taler profetisk, driver ut onde ånder, taler i tunger og tyder tungetaler – så gjør de dette i ’den ene og samme ånd, som deler ut sine gaver til hver enkelt slik han vil’. De er alle et redskap for å få mennesker til å tro på Jesus. 
Selskapet sier at disse nådegavene skulle ta slutt etter aposlenes bortgang, og de begrunner det med dette verset fra 1 Kor 13: 
8 Kjærligheten tar aldri slutt. Profetgavene skal bli borte,... - men de ’glemmer’ å ta sammenhengen med i sin forklaring.. Se når dette skulle ta slutt i vers 
10 Men når det fullkomne kommer, skal det som er stykkevis, ta slutt
Uten å vie dette verset noen oppmerksomhet kan det jo virke som en logisk slutning at nådegavene ville forsvinne etter hvert som apostlene gikk bort. Men – hva viser vers 10? At dette ikke skulle skje før det fullkomne kommer. Den tiden har vi ikke sett enda; så de nådegavene den hellige ånd benytter seg av iflg. 1 Kor 12 skal fortsette å virke til gode for alle som vil finne troen på Jesus - helt til dette fullkomne har kommet. 
Nå tenker jeg du har fått noe å tygge på? Konklusjonen er jo at vi ikke kan fordømme andre som opphøyer Jesus som Herre lenger; de er også Herrens tjenere, hver på sin måte. For å illustrere dette fortsetter Paulus: 1 Kor 12:
12 Slik kroppen er én selv om den har mange lemmer, og alle lemmene utgjør én kropp enda de er mange, slik er det også med Kristus. 13 For med én Ånd ble vi alle døpt til å være én kropp, enten vi er jøder eller grekere, slaver eller frie, og alle fikk vi én Ånd å drikke. 14 For kroppen består ikke av én kroppsdel, men av mange. 15 Om nå foten sier: «Fordi jeg ikke er hånd, hører jeg ikke med til kroppen», så er den like fullt en del av den. 16 Om øret sier: «Fordi jeg ikke er øye, hører jeg ikke med til kroppen», så er det like fullt en del av den. 17 Hvis hele kroppen var øye, hvor ble det da av hørselen? Hvis det hele var hørsel, hvor ble det av luktesansen? 18 Men nå har Gud gitt hvert enkelt lem sin plass på kroppen slik han ville det. 19 Hvis det hele var én kroppsdel, hvor ble det da av kroppen? 20 Men nå er det mange kroppsdeler, men bare én kropp21 Øyet kan ikke si til hånden: «Jeg trenger deg ikke», eller hodet til føttene: «Jeg har ikke bruk for dere.» 22 Tvert imot! De delene av kroppen som synes å være svakest, nettopp de er nødvendige. 23 De kroppsdelene som vi synes er mindre ære verd, dem gir vi desto større ære. Og de delene vi føler skam ved, kler vi desto mer sømmelig; 24 de andre trenger det ikke. Men nå har Gud satt sammen kroppen slik at det som mangler ære, får mye ære, 25 for at det ikke skal bli splittelse i kroppen, men alle lemmene ha samme omsorg for hverandre. 26 For om ett lem lider, lider alle de andre med. Og om ett lem blir hedret, gleder alle de andre seg.
    27 Dere er Kristi kropp, og hver enkelt er dere hans lemmer. 
28 I kirken har Gud for det første satt noen til apostler, for det andre profeter, for det tredje lærere. Noen har fått gaven å gjøre mektige gjerninger, andre har fått nådegaver til å helbrede, til å hjelpe, til å lede og til ulike slag tungetale. 29 Er vel alle apostler? Er alle profeter? Er alle lærere? Gjør vel alle under? 30 Har alle nådegaver til å helbrede? Taler alle i tunger? Kan alle tyde tungetale? 31 Men vær ivrige etter å få de største nådegavene!
Tenk over disse ordene. Tenk over hva de innebærer! Dette er en vakker illustrasjon om Kristi kropp – og som JV har vi gått rundt og dømt andre kroppsdeler som verdslige, og som urene, vi har dømt dem til døden i våre hjerter mang en gang. Og så er de like mye Jesu legemsdeler som vi selv.. Hvor fryktelig dette er! 
Og samtidig er det akkurat hva vi kan forvente oss av vår kjærlige og rettferdige skaper: Han lager så mange muligheter for å komme til tro på sin sønn at det er utrolig! Intet står uprøvet; alle midler tas i bruk! 
Men det er mer å si om den Hellige Ånd! 
For nå har vi sett hvilke metoder den benytter for å få mennesker til frelsen – til tro på Jesus - men nå skal vi se på hvilke goder det å få tilgang på denne ånd innebærer for hver enkelt av oss! For det er ikke begrenset til frelse når vi dør. Å ha av denne Ånden i sitt liv har betydning også nå – mens vi lever som mennesker her på jorden.
Du husker sikkert veldig godt disse versene fra Galaterne 5, men jeg må ta dem med; de er så vidunderlige!
22 Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, 23 ydmykhet og selvbeherskelse.
Legg merke til hva Paulus – nok en gang Paulus ja..(jeg liker den fyren!) – sier om disse egenskapene her: han omtaler dem som en frukt. Har du noen gang tenk over hvorfor han setter skille ved kjødets gjerninger og åndens frukter?  Hva er forskjellen? Kjødets gjerninger er noe man gjør som en følge den syndige tilstand vi er i pga. Adams synd. 
Fordi man ikke forstår at Jesus allerede har løst oss fra den Adamittiske synd lever man som om man fremdeles er underlagt denne tilstand. Den som forstår betydningen av Jesu offer, vil imidlertid ikke lenger kunne leve på en slik måte lenger. Hos en slik person begynner menlig Åndens frukter til å vokse. 
La meg illustrere dette:
Et epletre kan ikke selv velge om det skal få epler på grenene; det kan heller ikke bestemme seg for om - eller når - det ønsker å bære frukter. Når det er den rette tid, vil det bære epler – uansett hva. Slik er det også med dem som har del i den Hellige Ånd. Deres personlighet blir endret som en følge av at de har del i denne ånd. Dette er ikke noe de kan fremelske eller bestrebe seg på å få: det er kun del i Den Hellige Ånd som kan resultere i disse fruktene. 
Akkurat som epletreet ikke kan bestemme seg for å få epler, kan vi ikke bestemme oss for å bli kjærlige, ha glede og fred i hjertet, vise overbærenhet og vennlighet overfor personer som ikke fortjener det, vise godhet og trofasthet overfor individer som ikke fortjener dette, eller vise ydmykhet og selvbeherskelse når vi trenges opp i et hjørne eller fristes av noe.. Disse egenskapene er et resultat av at Ånden virker i oss. Enten gjør den det – og da synes det på oss – eller så gjør den det ikke. Virker den ikke, så kjenner vi oss selv igjen mer i omtalen av kjødets gjærninger i versene før. 
Så som du nå har sett kan Den Hellige Ånd virke på mange måter – alle i den hensikt å herliggjøre Kristi navn, og den virker alltid til det beste for oss. Den styrker oss, den veileder oss, den minner oss om ting vi glemmer. Og den gir dem som tror på Jesus, egenskaper som skiller dem klart ut fra verden rund dem. Dette skille skal ikke oppstå som en følge av fordømmelse av andres tro og oppfatninger, men som et resultat av Åndens frukter. Når mennesker ser disse fruktene i vårt liv, vil de med sikkerhet undres over hvorfor vi ser så glade og tilfredse ut, hvorfor vi klarer å bevare gleden i en verden som tilsynelatende faller sammen rund oss, hvordan vi klarer å være vennlige, selv om andre spytter etter oss, hvordan vi stadig viser godhet overfor mennesker som ikke fortjener det – osv. Dette vil få dem til å undres, og stille spørsmål – og nå har vi virkelig noe å svare! 
Vi vil svare: Det er fordi jeg virkelig tror på Jesus som frelser for hele menneskeheten, og fordi jeg bare anerkjenner Den Hellige Ånd som den kilden jeg trenger for å bli kjent med Ham. Jeg er glad for den kunnskap jeg har om hvordan ånden virker til gagn for menneskene og hvordan den trekker mennesker til seg ved å herliggjøre Jesu navn. 
Tjenere i Den Hellige Ånds tjeneste
En annen side ved den hellige ånds virksomhet er dens bruk av diverse tjenere (Mer om dette finnes i innlegget ´Tjenere for Herren - herliggjør Jesu navn´). JV mener at de har krav på den eneste tjeneren – fordi de bruker Jehovas navn og tror at de er de eneste som gjør dette (noe som slett ikke er tilfelle) og de mener jo at det ikke finnes andre tjenere. Men intet er lenger fra Bibelens ord enn dette. Det finnes ingen bibelsk grunn til å ha den overbevisning organisasjonen har. Når den likevel har en slik overbevisning har dette sin bakgrunn i et ønske om å være noe spesielt i Guds øyne. Guds folk. Men de Kristne er ikke Jehovas Vitner; vi er Jesu vitner, og dette skulle vi være like fra Samaria til jordens ender. Apgj 1: 
8 Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ender.»
 9 Da han hadde sagt dette, ble han løftet opp mens de så på, og en sky tok ham bort foran øynene deres
. -  Det er ikke mulig å vri dette til å gjelde Jehovas navn, er det?
Så mens Jehovas Vitner går rundt og forkynner om Jehova, gjør de følgelig ikke det Jesus hadde sagt; de skulle ha forkynt om Hans navn – akkurat som Den Hellige Ånd er opptatt med – men de gjør noe annet. Kanskje de handler feil? Jesus vil selv bedømme dette. (Tenk om vitnene hadde brukt like mye tid på å opphøye Jesu navn.. da hadde de samarbeidet med Den Hellige Ånd. Nå må man imidlertid undre seg over hvem som tjener på deres virksomhet?.. For alle disse som ikke setter sin lit til Ham som frelseren, vil ha problemer med akkurat frelsen..) 
Nok en gang må vi vende oss til Paulus. Denne mannen ble spesielt begunstiget av Jesus; ingen andre fikk en spesiell åpenbaring slik han fikk. Ja, det er riktig at Johannes fikk en åpenbaring om fremtiden; men Paulus fikk en dyp forståelse av Jesu vilje for sin egen samtid, og for den Kristne menighets fremtid. For dette arbeidet han av all sin kraft og med alle sine evner! Så nettopp Paulus fikk en meget spesiell posisjon i gjennomføringen av Herrens vilje.  Derfor står mye av det den Kristne trenger å vite noe om, i nettopp denne mannens nedskrevne ord. 
Så også når det gjelder hvordan den Hellige Ånd benytter seg av forskjellige tjenere for Jesus.  
La oss kikke på 1 Kor 3: 
4 Når én sier: «Jeg holder meg til Paulus», og en annen: «Jeg til Apollos», er dere ikke da som alle andre mennesker? 5 Hva er vel Apollos? Og hva er Paulus? Tjenere som hjalp dere til tro! Begge gjorde vi det Herren hadde satt oss til.  6 Jeg plantet, Apollos vannet, men Gud ga vekst.  7 Derfor er de ikke noe, verken den som planter, eller den som vanner. Bare Gud er noe, han som gir vekst.  8 Den som planter og den som vanner, er ett, men de skal få lønn hver etter sitt eget arbeid.  9 For vi er Guds medarbeidere, og dere er Guds åkerland, Guds bygning.
Som du vil legge merke til, hadde menigheten i Korint begynt å få seg favoritter; noen likte best Apollos, andre Kefas, og andre igjen likte best Paulus. Paulus var ikke glad for denne utviklingen, for det var ikke mennesker de Kristne skulle følge: det var jo Kristus! Så han kommer med disse advarende ordene – i en vennlig tone – men full av alvor, og viser de Kristne at disse tjenerne bare hadde vært redskaper når det gjaldt å gi dem tro på Kristus. Ja, han har enda mer interessante ting å si i de kommende versene!
10 I kraft av den nåde Gud har gitt meg, la jeg grunnvollen som en klok byggmester; en annen bygger videre. Men hver enkelt må være nøye med hvordan han bygger. 11 Ingen kan legge noen annen grunnvoll enn den som alt er lagt, Jesus Kristus. 12 Men om noen bygger på grunnvollen med gull, sølv eller edelstener, med tre, høy eller halm, 13 skal det en gang vise seg hva slags arbeid den enkelte har gjort. ( den som bygger på denne grunnvollen får sine bygningsmaterialer fra de forskjellige tjenerne; men tjenernes utvalg av materialer kan variere) Herrens dag skal gjøre det klart, for den åpenbarer seg med ild, og ilden skal prøve hvordan den enkeltes verk er. (Når Jesus åpenbarer seg – i vår tid – vil disse bygningsmaterialene bli prøvd; men legg merke til den bemerkelsesverdige konklusjonen Paulus kommer med!)14 Om det byggverket noen har reist, blir stående, skal han få sin lønn. 15 Dersom det brenner opp, må han lide tapet (det er klart at dersom man forstår at det man har trodd på hele sitt liv ikke stemmer, så kommer man i et fryktelig 
dilemma!). Selv skal han bli frelst, men bare som gjennom ild(Denne setningen kommer jo som en overraskende konklusjon, uventet, ikke sant?) 16 Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere? (Uansett hvilke materialer man har bygget med, så er det Guds ånd som står bak byggverket – fordi man har bygget på den samme grunnvoll: Jesus.) 17 Dersom noen ødelegger Guds tempel, skal Gud ødelegge ham. For Guds tempel er hellig, og dette tempelet er dere. 
Versene på slutten av kapitlet viser også noe interessant:
21 Derfor må ingen skryte av å være tilhenger av mennesker.(eller en organisasjon) For alt hører dere til, 22 enten det er Paulus, Apollos eller Kefas, enten det er verden, livet eller døden, det som er nå, eller det som skal komme. Alt hører dere til, 23 men dere hører Kristus til, og Kristus hører Gud til. 
Hva tjenerne angår: Disse stiller materialene til disposisjon; noen har gode varer, andre svært dårlige. Men folks frelse avhenger ikke av disse bygningsmaterialene, slik Paulus’ illustrasjon viser. 
I Matt 24: 45 stiller Jesus et spørsmål: 
45 Hvem er da den tro og kloke tjeneren som herren har satt over de andre tjenerne for å gi dem mat i rette tid? 46 Lykkelig er den tjeneren som herren finner i arbeid med dette når han kommer tilbake!
Jehovas Vitner gjør sitt ytterste for å anvende dette skriftstedet til å vise at de alene har denne tjeneren og at det bare skal finnes én slik tjener. Hva viser Guds ord? Se de neste versene.. 
47 Sannelig, jeg sier dere: Herren skal sette ham over alt han eier. 48 Men sett at dette er en dårlig tjener som sier til seg selv: ’Det varer lenge før min herre kommer’, 49 og så gir seg til å slå de andre tjenerne og spise og drikke sammen med drukkenbolter. 50 Da skal tjenerens herre komme en dag han ikke venter og en time han ikke kjenner, 51 og han skal hogge ham ned og la ham dele skjebne med hyklerne, der de gråter og skjærer tenner.
’Gir seg til å slå de andre tjenerne’. Viser ikke dette at det skulle finnes flere som var opptatt av det samme? Forskjellen på de som er trofaste og dem som ikke er det ligger i om de begynner å slå sine medtjenere av en eller annen grunn. Hva viser Jehovas Vitners historie hva dette angår? ’Slår’ de andre Kristne samfunn? Fordømmer de dem som vranglærere fordi de ikke har samme fokus som de selv – på Jehova? Vel – da sier Jesus at tjenerens Herre – Ham selv – skal kassere denne tjeneren. Det er opp til deg selv å vurdere hva du mener om organisasjonens holdninger overfor andre Kristne samfunn; men Jesus benytter seg av disse på samme måte som Han benytter seg av Jehovas Vitner. Den tjeneren som holder seg til Hans ord og ikke begynner å slå de andre, vil med sikkerhet bli satt over alt det Jesus eier. Men denne tjeneren er ikke opptatt av hvilken dag Jesus skulle komme igjen for å utrydde denne onde verden og alle de andre tjenerne; legg merke til hva Jesus selv sier i Lukas 21: 
7 Da spurte de: «Mester, når skal dette skje, og hva er tegnet på at dette skal begynne?»  8 Han svarte:«Pass på at dere ikke blir ført vill! For mange skal komme i mitt navn og si: ’Det er jeg! Tiden er kommet!’ Men følg dem ikke.
Disse villeder mer enn de rettleder, og de som følger disse vil aldri ha fred i sinnet og ro i hjertet, for de vil alltid bli holdt i giv akt. Det er jo like før.. Nei, denne type tjener vil ikke oppnå Herrens velvilje; de vil nok heller være blant dem Han omtaler i Mat 7: 
21 Ikke enhver som sier til meg: ’Herre, Herre!’ skal komme inn i himmelriket, men den som gjør min himmelske Fars vilje*. 22 Mange skal si til meg på den dagen: ’Herre, Herre! Har vi ikke profetert ved ditt navn, drevet ut onde ånder ved ditt navn og gjort mange mektige gjerninger ved ditt navn?’ 23 Da skal jeg si dem rett ut: ’Jeg har aldri kjent dere. Bort fra meg, dere som gjør urett!’ * jvnf Joh 6: 28,29
Legger du merke til hvilke gjerning er det var de hadde vært opptatte med? Kjenner du dem igjen? Fra 1 Korint 15 og hvilke virkemetoder Den Hellige Ånd ville benytte seg av? Men hva skal vi da si om dette? Hvis de ikke skulle gjøre bruk av disse virkemetodene for å få del i Riket; hva var det da de skulle gjøre? Jo – de skulle gjøre bruk av disse virkemetodene – men: de skulle ikke bruke dem som et bevis for at de var i en rettferdiget stilling infor Gud og dermed Guds folk, for dette ville være selvrettferdighet, og selvrettferdige mennesker setter ikke sin lit til Jesus. De mener at de faktisk kan gjøre seg fortjent til frelsen fordi de gjør bruk av Den Hellige Ånds virkemetoder. Men det går ikke.
Så her står vi med noen fakta som kommer som en overraskelse på de fleste: Det er bare de tjenerne som setter sin lit til Jesus og i sitt hjerte ser på Ham som frelseren, og som er travelt opptatt med å opphøye Ham, samt ikke opphøyer enten seg selv eller andre mennesker, som oppnår medlemskap i Himlenes rike. Tjenere er spesielt utsatt ettersom de er ansvarlige for den veiledning de gir til sine husfolk. Men dette gjelder naturligvis også oss vanlige mennesker; vi må vite vår plass. Vi oppnår bare frelse og medborgerskap i Guds Rike som en følge av et ydmykt hjerte og fast tro på Jesu offers sanne verdi. Kunnskapsmengde har ingen betydning; de er bare bygningsmaterialer i vår tro. 
I Lukas 16 kommer Jesus med enda en interessant – og litt merkelig – illustrasjon. Det tok meg flere år å finne ut av hva den betyr! Men nå føyer den seg vakkert inn i forståelsen av hvem tjenerne er. Her har Jesus byttet ut uttrykket ’tjener’ med ’forvalter’.
Lukas 16: 
Jesus sa til disiplene: «Det var en rik mann som hadde en forvalter. Av andre fikk han vite at denne forvalteren sløste bort formuen hans.  2 Da kalte han forvalteren til seg og sa: ’Hva er det jeg hører om deg? Legg fram regnskap over driften, for du kan ikke lenger være forvalter hos meg.’  3 Men forvalteren sa til seg selv: ’Hva skal jeg gjøre nå når min herre tar stillingen fra meg? Grave har jeg ikke krefter til, og å tigge skammer jeg meg over.  4 Jo, nå vet jeg hva jeg vil gjøre for at folk skal ta imot meg i sine hjem når jeg blir avsatt.’  5 Han kalte til seg dem som hadde gjeld hos herren hans, en etter en, og sa til den første: ’Hvor mye skylder du herren min?’  6 ’Hundre fat olje,’ svarte han. ’Her har du gjeldsbrevet ditt,’ sa forvalteren, ’sett deg ned med en gang og skriv femti.’  7 Så spurte han den neste: ’Og du, hvor mye skylder du?’ ’Hundre tønner hvete,’ svarte han. ’Her er gjeldsbrevet ditt,’ sa forvalteren, ’skriv åtti.’  8 Herren ga den uhederlige forvalteren lovord fordi han hadde handlet klokt. For denne verdens barn ordner seg klokere med hverandre enn lysets barn gjør.
Det er flere ting man kan trekke ut fra denne illustrasjonen, men la oss konsentrere oss om hvordan denne forvalteren tenker først: Han er egentlig ikke opptatt av sin Herres eiendom i det hele tatt, bare sin egen skjebne. Så for å fortsette å bli vel ansett hos sin Herres skyldnere, setter han ned verdien på det de skylder hans Herre! Helt og holdent i egen 
interesse. Men – det merkelige – er at Herren ser ut til ikke bare å godta dette, men sandelig roser Han også forvalteren! 
Jeg undret meg lenge over dette.. Hvordan kunne Jesus godta en nedskriving av verdien på det folkene skylte Ham, og til og med rose forvalteren? 
Vel, sett i lys av hvordan den Hellige Ånd kan la alt skje til gode for sin oppgave – å herliggjøre Jesu navn – kan man forstå dette. Og sett i lys av hvordan tjenerne kan fremskaffe bygningsmaterialer av forskjellig kvalitet, kan man forstå dette. Som tjenerne handlet forvalteren også med mennesker som hadde sitt grunnleggende forhold til Jesus. Jesus er jo frelsen; så den kan ikke verken tjenernes eller forvalterens handlinger skade. Og siden ingen kan gi noe til Gud som ikke allerede er Hans, så kan vi ikke betale Ham noe. Forvalteren hadde i virkeligheten gjort livet lettere for Herrens skyldnere, og fikk ros for sine evner. Viser ikke dette hvor annerledes Jesus tenker enn oss? Vi ville ha avsatt en slik forvalter med det samme, ikke sant? Men den som har Guds Ånd tenker annerledes. Og hvem har mer av denne Ånd enn Jesus Kristus?
Som du ser er temaet om den hellige ånds virksomhet ganske omfattende. Det finnes mange flere ting å trekke frem fra Guds ord som viser hvordan den kan virke til gagn for mennesker som sitter i fengsel, erfarer prøvelser av mange slag – men du kjenner disse beretningene fra Bibelens ord. Og det finnes eksempler på hvordan den samme ånd også virker i vår tid til gagn for Jesu etterfølgere. Så disse eksemplene kjenner du jo fra før.
Men jeg vil tro at en del av de tingene jeg har trukket frem her vil være grunn for undring hos deg – slik det var for meg. For vi har jo blitt opplært til å tro så mye – men dess mer vi studerer, dess mer viser det seg ikke å ha vært bygd på solid Bibelsk grunn.. En mengde tankebygninger – slike vi skulle kjempe mot. 
Den enkle sannhet er denne: det finnes bare frelse i Jesu navn; dette navn skal forkynnes over hele den bebodde jord, og det har det blitt. Det finnes en mengde tjenere i Den Hellige Ånds tjeneste, noen er gode, andre mindre gode. Noen av dem er veldig ivrige, andre ikke så ivrige, og noen gjør ikke noe i det hele tatt. Ingen av dem kan imidlertid frelse deg og meg; frelsen har vi allerede oppnådd ved vår tro på Jesu offer. Tjenernes rolle er å stille bygningsmaterialer til disposisjon; materialene kan variere i kvalitet, men så lenge vi har bygget på Jesus som grunnvoll, vil vi ikke miste livet. Når Jesus kommer i skyene vil Han samle menneskene og da vil deres verk bli gransket; de som har satt sin lit utelukkende til Ham, vil få sin lønn – de andre vil få sin ende. 
Måtte også du være blant dem som setter din lit til Jesus av hele ditt hjerte! Da har den Hellige Ånd påvirket deg i rett retning, og du vil vinne seierskransen. Evig eksistens, uforgjengelighet! Tenk for en gave! 
Jeg tror at dette er tilstrekkelig informasjon om den hellige ånds virksomhet; dette er nokså tungt stoff og må tygges på over tid. Særlig for oss som har gått på møtene hos Jehovas Vitner over lang tid, for vi har ikke blitt lært opp til å vurdere ting selv; vi overlater det til ’selskapet’ - for ’de vet jo best’. Akk så feil dette viser seg å ha vært. Men vår frelse avhang aldri av dette. 
Den Kristnes frelse har hele tiden vært sikret fordi vi tror på Frelseren Jesus Kristus. 
Det er dette som er ´det gode budskap´. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar