tirsdag 29. november 2011

En Kobberslange - hva kan vi lære av den?

I mitt hjerte finnes en brennende iver etter å hjelpe flest mulig til å forstå hvor høyt Gud egentlig har elsket sine fysiske skapninger; jeg må opphøye Hans navn ved å dele dette med deg!
Jeg er sikker på at du nikker gjenkjennende til disse ordene fra johannes 3:
16 For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.
For de aller fleste Kristne vil dette verset være velkjent. Så velkjent og velbrukt er de at man nesten har glemt å anvende det på seg selv.. men - kanskje sammenhengen de står i er mindre brukt, og kanskje disse vil avsløre noe du ikke har tenkt på? - Det tok noe tid før jeg selv begynte å interessere meg for dem iallefall. 
Min intensjon med dette innlegget er å vise at det er av ypperste betydning hvor vi holder troens øyne festet; har vi festet øynene og sinnet til et feil sted vil vi ikke kunne oppnå evig liv. Så graverende alvorlig er dette..
Så la oss se litt på sammenhengen:
Johannes 3:
14 Og likesom Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik skal også Menneskesønnen løftes opp, 15 for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv. 16 For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. 17 Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham. 18 Den som tror på ham, blir ikke dømt. Den som ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har trodd på Guds enbårne Sønns navn. 19 Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elsket mørket høyere enn lyset, fordi deres gjerninger var onde. 20 For den som gjør det onde, hater lyset og vil ikke komme til lyset, for at hans gjerninger ikke skal bli avslørt. 21 Men den som følger sannheten, kommer til lyset, for at det skal bli klart at hans gjerninger er gjort i Gud.»
Vet du hva Jesus talte om her i vers 14? ¨ Og likesom Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik skal også Menneskesønnen løftes opp,¨ Hva tenker du på når du leser dette?  Jesus henviser til en hendelse i ørkenen, den gang da Israels folk hadde rømt fra Egypt, du finner dette omtalt i 
4 Mb 21: 
Men underveis ble folket utålmodig  5 og talte mot Gud og mot Moses: «Hvorfor førte dere oss ut av Egypt når vi må dø her i ørkenen? Her er jo verken brød eller vann, og vi er inderlig lei av denne elendige maten.»
     6 Da sendte Herren giftslanger inn blant folket. De bet israelittene, og mange av dem døde.  7 Folket kom til Moses og sa: «Vi syndet da vi talte mot Herren og mot deg. Be nå til Herren at han må ta slangene bort fra oss!» Og Moses gikk i forbønn for folket.  8 Da sa Herren til ham: «Lag deg en slange og sett den på en stang! Hver den som blir bitt, skal berge livet når han ser opp på den.»  9 Moses laget en kobberslange og satte den på en stang. Og det gikk slik at når en mann ble bitt av en slange, berget han livet ved å se på kobberslangen.
Det murrende folket fikk sin straff for sin misnøye; slanger bet dem overalt der de gikk.. løsningen var enkel, men samtidig nesten banal.. alt de måtte gjøre var å kikke på en kobberslange som var hengt opp på en stang! Der holdt de på å dø - og alt de skulle gjøre var å se på denne slangen! Hvordan gikk det for dem? ...¨når en mann ble bitt av en slange, berget han livet ved å se på kobberslangen.¨
Hva sa nå Jesus igjen i Joh 3: 14? ¨slik skal også Menneskesønnen løftes opp,¨
Jesus har gjort sitt; Han ble hengt på en pæl eller et kors - hvordan det så ut spiller ingen rolle - nå er spørsmålet om hva du vil gjøre med Hans offer. Vil du se på dette med samme iver som folket i ørkenen? Jeg kan levende forestille meg den kampen de kjempet for å komme frem til stangen med kobberslangen på; kanskje hadde de vært utenfor leiren i et svært presserende oppdrag, og mens de satt der unders stjernene ble de bitt i baken.. Tenk deg scenen.. Giften ville begynne å gjøre sin virkning; jeg tenker de var livredde! De må ha løpt alt de kunne, kanskje snublet i kjortelen, eller over en sovende sau - hvem vet?  Men - iveren deres kom av et ønske om ikke å dø, ikke sant? 
Føler du den samme iver for å beholde ditt liv? Vel, hvilken vei ser du for å oppnå dette? Ser du på Jesus som dette: 
12 Det er ikke frelse i noen annen, for i hele verden er det blant mennesker ikke gitt noe annet navn som vi kan bli frelst ved.» 
eller mener du at menneskelagde organisasjoner kan ivareta denne oppgaven for deg? 
Når Israels folk selv - personlig - måtte komme seg til et sted der de kunne se kobberslangen for å bevare livet sitt, synes du ikke det virker rimelig at det også er din egen oppgave å se hen til Jesus? 
Hva mer viser Jesus iflg Johannes 3:
15 for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv. 
Ja, det er ikke verre egentlig. 
Det var naturligvis ikke slik at kobberslangen hadde noen helbredende kraft i seg selv; det var dét faktum at folket var lydige - og forstod at de måtte - se hen til Guds foranstaltning for frelse - kobberslangen, som reddet dem. Nå, hvem er Guds foranstaltning for frelse i vår tid? Jesus omtalte seg selv, ikke sant?

16 For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.
Ja, Guds kjærlighet strekker seg ikke bare til dem som tror på Hans Sønn, les videre i vers
17 Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham.
Du bør merke deg disse ordene; det er ikke Guds hensikt å dømme verden, men å frelse den. De som forventer at menneskeheten skal dømmes av Jehova i Harmageddon har ikke forstått at dette ikke kommer til å skje før ved tusenårsrikets slutt. Jesus kom for å løse menneskeheten fra den Adamittiske synd - dét fullbyrdet Han ved sin død for nesten 2000 år siden. Siden Han første gang leste fra Jesajas bokrull i synagogen i Nasaret - slik det beskrives i Lukas 4: 16-19 har vi befunnet oss i noe Jesaja fikk ordre om å skrive ned: 19 ... et nådens år fra Herren.
De som mener at vi står overfor en dom, har bare delvis rett. Det vil finne sted en dom - over det Satanisk inspirerte system og dets tilhengere i harmageddon. De som ikke forandrer sin innstilling til Jesus før dette tidspunkt vil bli tilintetgjort.  Men slik vil det ikke gå med alle andre som tror på Ham! Uansett hvor de har lært Jesus å kjenne. Les videre i Johannes 3: 
18 Den som tror på ham, blir ikke dømt. Den som ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har trodd på Guds enbårne Sønns navn.
Dersom Jehovas navn hadde en slik stor betydning som enkelte vil ha det til å ha; er det ikke merkelig at det ikke er Hans navn som omtales her? I stedet ser vi at det er ¨Guds enbårne Sønns navn¨ som understrekes her. Så igjen: hvem er det du ser hen til for din frelse? 
La du merke til hva Jesus sier i begynnelsen av verset? Den som tror på ham, blir ikke dømt. De er jo allerede rettferdigjort av Jehova ved sin tro på Hans sønn - hvorfor skulle de så dømmes? Deres tro har allerede hjulpet dem gjennom den dom Jesus omtaler i neste vers:
19 Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elsket mørket høyere enn lyset, fordi deres gjerninger var onde. 
¨dette er dommen, at lyset er kommet til verden¨ - hva får du ut av dette? ´Lyset´ er Jesus Kristus; Han kom til verden. Hvordan verden reagerer på Hans tilstedeværelse avgjør hvilken dom de avsier over seg selv. Dessverre har de aller fleste foretrukket ´mørket´ dvs de tilbud denne verdens fyrste - Satan - kommer med. Deres skjebne er derfor allerede beseget. Men de som likevel er så heldige at de dør før Harmageddon, som dermed ikke blir tilintetgjort i Harmageddon av Jesus og englene - vil få en oppstandelse og få en ny sjanse. De vil få sin dom - ved slutten av tusenårsriket. 
20 For den som gjør det onde, hater lyset og vil ikke komme til lyset, for at hans gjerninger ikke skal bli avslørt.
De som lar sin gud være Satan eller foretrekker dét styresett han har konstruert, vil ikke føle seg tiltrukket av Jesus; de vil ønske å bevare det Sataniske system. Og hvem av dem ønsker vel å bli avslørt? Tenk deg om alle de som sitter med enorme rikdommer ble avslørt - hvordan de fikk alle sine midler.. eller voldsmenn møte sine ofre. Nei, da er det bedre å dø. For i tusenårsriket, der de døde vil komme opp igjen, vil ofre møte sine gjerningsmenn øye til øye. Alt vil bli åpenbart. 
21 Men den som følger sannheten, kommer til lyset, for at det skal bli klart at hans gjerninger er gjort i Gud.»
Nå, hvordan kan du følge ´sannheten´? Ved å komme til ´lyset´, Jesus, ikke sant? Det har ingen betydning hvordan du kommer til Jesus, eller gjennom hvilken gruppe du har lært Ham å kjenne. Lys er lys - uansett hvor du finner det. Jesus er Jesus uansett hvor du finner Ham. Det som er viktig er at du forstår at det faktisk ikke er dem som hjalp deg til å bli kjent med Ham som er viktige; de er bare hjelpemiddelet Den Hellige Ånd benytter for å forherlige Herren Jesus.
Så nå vet du hvor du må se og hvem du må holde ditt øye festet på. Det er ved Jesu offer du er rettferdiget slik at du ikke kommer frem for noen dom. 
Rom 5: 
1Da vi altså er blitt rettferdige ved tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus.  2 Gjennom ham har vi også ved troen fått adgang til den nåde vi står i, og vi priser oss lykkelige fordi vi har det håp at vi skal få del i Guds herlighet. 
Gled deg over dette!

4 kommentarer:

  1. glemte du Johannes 3:36?

    SvarSlett
  2. Joh 3: 36 Den som tror på Sønnen, har evig liv. Den som er ulydig mot Sønnen, skal ikke se livet, men Guds vrede blir over ham.»

    Ja, jeg glemte nok det skriftstedet i farten. Men det understreker ytterligere dét som sies ovenfor i kapitlet, ikke sant?

    Fint å få slike ´tilleggs-skriftsteder´ som bekrefter Jesu rolle! Det er troen på Jesus som gir evig liv.

    SvarSlett
  3. Jeg har et nærtfamiliemedlem som sier at det å rope på Gud og Jesus hver gang livet går en i mot ikke er å ære hverken Han eller Faderen , hun er et JV .Kan du si litt om disse ting og vise til Bibelen ?På forhånd takk

    SvarSlett
  4. Med den aller største glede!

    Jeg er litt opptatt akkurat nå, så det vil ta noen timer før jeg får anledning til å sette meg ned for å finne de Bibelske bevisene; du skal få et svar direkte fra Guds ord. Det finnes en sann mengde eksempler å hente fra, så den verste jobben blir vel kanskje å begrense seg..
    Men ett utgangs-spørsmål du kan glede deg over er dette: hvem er det man gir ære da - hvis det ikke er nettopp Jehova og Jesus - når man henvender seg til dem? Jeg har vanskelig for å forstille meg at man ber til Jehova uten at det er Han som æres.
    Men dette bare som en appetittvekker!

    Jeg må svare med et helt innlegg; denne kommentar-funksjonen klarer bare ca 4500 bokstaver, og jeg er redd svaret blir adskillig mer utfyllende enn som så..

    Jeg vil kalle innlegget: Gi ære til Jehova - gjennom Jesus.

    Takk for at du føler deg fri til å spørre!

    SvarSlett