tirsdag 5. april 2011

Brevet til Efeserne - hvilke tanker kan vi hente ut fra det?


Med bønn om at den hellige ånd leder mine tanker og hjelper meg til å treffe riktige konklusjoner skal jeg nå kikke på brevet til Efeserne, for å se hva Paulus ville gjøre Efeserne oppmerksom på, og hvilke tanker vi som lever nå kan trekke ut av hans ord. 
Kommentarer vises i blå farge.
Efeserne kap. 1
1 Paulus, etter Guds vilje Kristi Jesu apostel, hilser de hellige [i Efesos], de troende i Kristus Jesus. (I mange år trodde jeg på JV´s idé om at DNT i første rekke var skrevet til de 144000, de som - iflg. dem - alene har et himmelsk håp. Når jeg så begynte å lete etter bevis for dette i selve Skriften fant jeg egentlig ingenting. Jeg begynte derfor å se etter mulige ord eller uttrykk som kunne anvendes på én bestemt gruppe, og jeg fikk en anelse om at uttrykket ´de hellige´ kunne sikte til denne gruppen. Imidlertid så heller ikke denne forklaringen ut til å holde stikk, for ingen av skribentene skiller på det håp de hellige har i forhold til de andre troende. Når jeg nå leser disse innledningsordene i brevet til Efeserne - fra Paulus - kan jeg tydelig se at ´de hellige´ er ¨de troende i Kristus¨. Jeg forstår nå at det er troen på Jesus - frelseren som gjør at den troende anses som rettferdiget i Jehovas øyne, og derfor kalles ´hellig´. Hele idéen om at det finnes to grupper Kristne, med hvert sitt håp, kommer ikke fra Skriften, men er et resultat av en organisasjons tankebyggninger. Dette syn stemmer ikke overens med den kunnskap og det håp de første Kristne hadde.) 2 Nåde være med dere og fred fra Gud, vår Far, og Herren Jesus Kristus! ( Det er fint at Paulus her åpner sitt brev med å henvise til nettopp nåden. Dette er selve grunnvollen i læren om Kristi offer. Kristus er den personifiserte nåde. Hele frelsen er begrunnet i nåde; det er ikke noe vi mennesker kan - eller må - gjøre for å oppnå frelsen. Den er en ufortjen gave fra vår Far og Hans Sønn Jesus Kristus.) 3 Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, han som i Kristus har velsignet oss med all Åndens velsignelse i himmelen.(Ja, det er ved hjelp at ånden vi får fred og ro i sinnet, en sterk tro og forståelse av Guds ord; det er klart vi takker for denne ånd!)
4 I Kristus utvalgte han oss før verdens grunnvoll ble lagt til å stå for hans ansikt, hellige og uten feil. (For å forstå denne uttalelsen må vi først forstå - eller i det minste akseptere - at Jehova er helt uavhengig av tidsperspektiver. Dette innebærer to ting. 1: Han ser slutten før begynnelsen. 2: Det Han sier skal skje har allerede skjedd i Hans øyne; det er ingen forskjell på Hans vilje og faktiske hendelser. Det er derfor Han alltid uttaler seg i nåtid. Hans ord kan ikke slå feil, fordi de allerede er oppfylte. -  Denne tanke er vanskelig for et menneske å fatte, fordi vi er tidsbegrenset. Vi har fortid, nåtid og fremtid i vårt sinn og språk. Jehova ser alt dette i samme bilde. Alle Hans skapninger er begrenset av tiden; det er derfor Satan kunne komme med et opprør mot Jehova - han kunne ikke se enden før han hadde begynt. Derfor trodde han at han hadde en mulighet til å tilrane seg ære. Men Jehova visste allerede hva som ville skje. Han så enden før begynnelsen. Så når Paulus sier at vi er utvalgte før verdens grunnvoll ble lagt, så er det et resultat av at vår Far allerede har sett oss - lenge før vi ble til. 2 Pet 3 sier dette:
8 Men én ting, mine kjære, må dere ikke glemme: For Herren er én dag som tusen år og tusen år som én dag.  9 Herren er ikke sen med å oppfylle sitt løfte, som noen mener. Nei, han er tålmodig med dere, for han vil ikke at noen skal gå fortapt, men at alle skal nå fram til omvendelse. 
- Dette utgjør ikke noe ´prinsipp´ om at når Bibelen taler om ´dager´ skal man sette inn 1000 år for hver dag, slik enkelte mener. Da måtte man i så tilfelle også snu på dette bildet når den snakker om tusenårsriket - dét ville da bare vare én dag. Nei, dette sier Peter for å vise at tiden ikke bestemmer over Herren; Han kan derfor ikke være forsinket med noe som helst. Men Han viser oss hensyn, fordi Han vet at vi har denne begrensingen.) 
I kjærlighet 5 og etter sin egen gode vilje avgjorde han på forhånd  at vi skulle få rett til å være hans barn ved Jesus Kristus, (Vi må bestrebe oss på å få en dyp forståelse av dette, for vi befinner oss - som troende Kristne - allerede i en slik fantastisk posisjon i forholdet til vår Far Jehova - ved Jesu offer. Et barn har ubegrenset tillit til sin far; dét kan vi også ha! Og forståelse av hvordan dette gikk til vil gi oss den samme trygghet som et barn har til sin far i vårt forhold til vår Far Jehova. Da har vi i sannhet fred i hjertet!)
6 til lov og pris for hans herlighet og nåde, som han overøste oss med i ham som han elsker så høyt (Jesus).7 I ham har vi friheten, kjøpt med hans blod, tilgivelse for syndene. (La du merke til hva ¨friheten¨ her defineres som?  Tilgivelsen for syndene. Så når Paulus taler - feks. i brevet til Galaterne - om den Kristne frihet, så snakker han om frihet fra den Adamittiske synd og ikke om frihet fra løgn eller annet. Det er den ultimate frihet som blir den Kristne til del: han blir ikke tilregnet sine synder, de er vasket bort ved Jesu offer! Dette er virkelig nåde, og fullstendig ufortjent! Vårt hjerte bør i sannhet verdsette dette!)
Så rik er Guds nåde, 8 som han har latt strømme over oss med all visdom og forstand, (Tenk deg at du står under en foss; vannet strømmer over deg i voldsomme mengder! Slik strømmer nåden fra Jehova over oss ved Kristi offer! Den vasker oss fullstendig rene! Rene og altså helliget - ved Kristi blod.) 9 da han kunngjorde for oss sin viljes mysterium, det han gjerne ville gjøre i ham. (Ja, dette er et forunderlig - og vidunderlig - mysterie: at troen på Jesu offer er det eneste Jehova krever av mennesket.. Det er ikke mange som forstår - eller aksepterer - dette. De ser ikke hvor utrolig kjærlig Gud ér; de ser bare krav og forbud. Men alt dette fikk sin ende ved Kristi offer. Det er klart at dette hadde en hensikt:) 10 Han ville fullføre sin frelsesplan i tidens fylde: å sammenfatte alt i Kristus, alt i himmel og på jord i ham. (Det endelige tidspunkt for dette er etter den siste prøve ved slutten av tusenårsriket.) 11 I ham er også vi blitt arvinger (Til Guds Rike), vi som på forhånd var bestemt til det etter Guds forsett, han som gjennomfører alt etter sin egen plan og vilje. (Det er intet som kan legge et hinder for Hans viljes gjennomføring!)
12 Slik skulle vi være til lov og pris for hans herlighet, vi som alt nå har satt vårt håp til Kristus. (Det er vår tro og tillit til Kristus som virker som lovprisning av Jehova; våre gjerninger skal og bør bare motiveres av denne tro og tillit - dvs vår kjærlighet til vår Herre og Mester. Frykt for fremtidig dom er en ufattelig snare, innført av religiøse organisasjoner for å beholde makt og tilhengere; de er ikke på noen som helst måte Guds representanter.)
13 I ham kom også dere til tro da dere hørte sannhetens ord, evangeliet om deres frelse. (Fikk du med deg dette? Uttrykket ´sannheten´ har i lange tider blitt brukt for å beskrive Jehovas Vitners lære; men hva viser Paulus? At sannheten er evangeliet om vår frelse; og frelsen kommer utelukkende ved vår tro på Jesus - en religiøs organisasjon har intet med vår frelse å gjøre, og dens doktriner kan ikke kalles sannhet. Deler av deres lære kan være sanne; men det er bare evangeliet om vår frelse som er sannheten.) I ham ble dere merket med seglet: Den hellige ånd som var lovet oss (På hvilken måte skal den gi seg utslag? Johannes 16: 8, 13 og 1 Kor 12: 1-31 viser deg hva du kan se etter.) , 14 han som er pantet på vår arv (Et pantebrev er et synlig bevis for at man har en verdi liggende - som ikke nødvendigvis behøver å være synlig. Denne pant finnes i den troendes hjerter og er deres tro, deres sikre forventning om ting som ikke kan ses. Den hellige ånd gir den troende denne form for indre sikkerhet, og sikkerheten virker som et pantebrev for vedkommende.) , inntil Guds eget folk blir satt fri (Her taler Paulus ikke om den samme frihet som ovenfor; dette er friheten som oppstår etter at den Kristne har forlatt sitt jordiske lengeme og har oppnådd fullkommengjørelsen i himmelen.), til lov og pris for hans herlighet. 
15 Derfor holder jeg ikke opp med å takke Gud for dere når jeg husker på dere i mine bønner. 16 For jeg har hørt om deres tro på Herren Jesus og deres kjærlighet til alle de hellige (Den troen de første Kristne fikk medførte at de endret holdinger til andre mennesker; de ble vennelige og glade, viste empati og godhet. Spesielt overfor sine egne, de andre helliggjorte.). 17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få en Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud å kjenne (Først hadde de lært Jesus å kjenne; nå bør de også begynne å lære Far å kjenne.). 18 Må han gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til, hvor rik og herlig hans arv er for de hellige, 19 og hvor overveldende hans kraft er hos oss som tror. (Nok engang blir jeg slått av hvor detaljert Paulus evner å uttale seg; det er en ny detalj i hver settingsdel! Her finnes det ingen tomme ord! ¨Lys til hjertes øyne¨, ¨innsikt i håpet¨, ¨kalt til dette håp¨, ¨en rik og herlig arv til de hellige¨, ¨Guds overveldende kraft i den troende¨; det er ikke måte på hvor fine ting kunnskapen om Jehova ville frembringe når Han åpenbarer seg for de troende!)  20 Med denne veldige makt og styrke reiste han Kristus opp fra de døde og satte ham ved sin høyre hånd i himmelen (Ja, Jesus sitter på sin Fars trone, og hersker i sitt rike; dette har han gjort siden oppstandelsen. Ja, han er satt:), 21 over alle makter og åndskrefter, over alt velde og herredømme og over alle navn som nevnes kan, ikke bare i denne tid, men også i den kommende. 22 Alt la han under hans føtter (Han er fullstendig eneherskende i universet; gitt denne posisjon av sin Far. Det er innlysende at Han fortjener at hvert kne bøyer seg for Ham!), og ham, hodet over alle ting, ga han til kirken, 23 som er Kristi kropp, fylt av ham som fyller alt i alle. ( Hvis det overhode var en tvil om hvem som utgjør Kristi kropp, så bør den hermed være fjernet. Det er kirken, den Kristne menighet, ikke ett bestemt kristent trossamfunn eller organisasjon. Jehovas Vitner er virkelig hovmodige som påstår at de er den eneste kanal Gud bruker; de overser virkelig Jesus! De overser virkelig den hellige ånd! De vet at disse finnes, og viser til dem, men makten og æren lar de tilfalle organisasjonen.)
                    
          
Kap. 2
1 Dere var en gang døde på grunn av deres misgjerninger og synder (Den nedarvede syndige tilstand fra Adam medførte at alle i utgangspunktet var som døde i Jehovas øyne).  2 Dere levde i dem på den nåværende verdens vis og lot dere lede av herskeren i himmelrommet, den ånd som nå er virksom i de ulydige. (Gal 5: 19 - 21) 3 Ja, vi levde alle en gang som de. Vi fulgte lystene i vårt eget kjøtt og blod og lot oss lede av det og av våre egne tanker. (Som Kristne må vi la oss lede av den hellige ånd; den eneste måten dette er mulig på er ved å studere Guds ord.)Vi var av naturen under Guds vrede, vi som de andre.
4 Men Gud er rik på barmhjertighet. Fordi han elsket oss med så stor en kjærlighet,  5 gjorde han oss levende med Kristus, vi som var døde på grunn av våre misgjerninger. Av nåde er dere frelst. (Å som man må elske en slik god Gud! ) 6 I Kristus Jesus har han reist oss opp fra døden sammen med ham og satt oss i himmelen med ham. (Hvorfor er du da fremdeles usikker på din fremtidige frelse, du vitne for Jehova?) 7 Slik ville han i de kommende tider vise hvor overstrømmende rik han er på nåde og hvor god han er mot oss i Kristus Jesus.  8 For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. (Å - hvor herlige ord dette er!)  9 Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv. (Om bare Jv og andre som er offer for sine menneskelige lederes veiledning og krav kunne lese og tro på disse ordene!)10 For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud på forhånd har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem. (Og disse gjerningene er ikke kompliserte og vanskelige, de kommer som et resultat av den hellige ånds virksomhet i våre hjerter, de er ´frukter´ av ånden; en frukt vokser ikke ved egen kraft, men får sin kraft fra treet den vokser på - ikke ved egen anstrengelse. Gal 5: 22,23)
11 Dere, som en gang var hedninger av fødsel, ble kalt uomskårne av dem som kalles omskårne, de som er omskåret på kroppen, av menneskehånd. 12 Husk at dere den gang var uten Kristus, utestengt fra borgerretten i Israel, uten del i paktene og løftet, ja, uten håp og uten Gud i verden. 13 Men nå, i Kristus Jesus, er dere som var langt borte, kommet nær på grunn av Kristi blod. (Og Jehovas Vitner later til igjen å ville innta den samme plassen; de frigjør seg mer og mer fra Kristus ved stadig å henvise til sin organisasjons betydning for sin frelse; de blir dermed ¨uten borgerrett i Israel¨.)
    14 For han er vår fred, han som gjorde de to (Hedningene og Jødene) til ett og rev ned den muren som skilte, fiendskapet. Ved sin kropp 15 har han opphevet loven med dens bud og forskrifter. Slik stiftet han fred da han av de to skapte ett nytt menneske i seg. 16 I én kropp forsonte han dem begge med Gud da han døde på korset og slik drepte fiendskapet. 17 Han kom og forkynte fred både for dere som var langt borte, og for dem som var nær. 18 Gjennom ham har både vi og dere adgang til Far i én Ånd. 19 Derfor er dere ikke lenger fremmede og utlendinger. Nei, dere er de helliges medborgere og Guds familie. (Og dette sa Paulus til Hendninger, mennesker Jødene ikke engang hadde lov til å snake med.. de hadde i over tusen år betraktet sine naboer som urene.. nå skulle de plutselig akseptere å bo sammen med dem i fred! Og dette skulle skje fordi Jesus hadde ryddet bort det som skilte dem fra hverandre; loven og utvelgelsen jødene hadde som Guds folk. Vi må også huske på at som Kristne er vi i samme posisjon; vi er  alle medlemmer i Guds familie! Dybden i dette er i sannhet stor!) 20 Dere er bygd opp på apostlenes og profetenes grunnvoll, med Kristus Jesus selv som hjørnesteinen. (Se da til at ingen får rive deg ned fra denne grunnvoll ved å forkynne et annet budskap enn det apostlene avla!) 21 Han holder hele bygningen sammen, så den i Herren vokser til et hellig tempel, (Den Kristne menighet - alle som tror på Jesus som Guds utsendte - utgjør et hellig tempel for Jehova; et tempel trenger ingen renselse; det er viet til Jehova og helliget ved Kristi blod. Det Kristne folk er altså viet til Ham, og helliget ved Kristi blod. De er rettferdiget ved dette. I forhold til de urettferdige utgjør de rettferdige et tempel; de urettferdige vil komme til å bli renset ved sin kontakt med de rettferdige.) 22 og gjennom ham blir også dere bygd opp til en bolig for Gud i Ånden. (Vi husker Åpb 21: 3....  «Se, Guds bolig er hos menneskene. Han skal bo hos dem, og de skal være hans folk,  og Gud selv skal være hos dem. Han skal være deres Gud.¨ )(NB: enkelte oversettelser bruker her uttrykksformen ´gjennom / ved Ånden´ heller enn ´i ånden´; King James Version, Noah Webster Bible, Weymouth New Testament. - denne uttrykksformen er kanskje litt enklere å forstå.)
Kap 3
Derfor bøyer jeg mine knær – jeg, Paulus, som nå er Kristi Jesu fange for dere hedningers skyld.  2 Dere har hørt om den forvalteroppgave Gud i sin nåde har gitt meg hos dere. (Jvnf med Apgj 9: 
15 Men Herren sa til ham: «Gå! For jeg har utvalgt ham som mitt redskap til å bære mitt navn fram for hedningfolk og konger og for Israels folk. 16 Og jeg skal vise ham alt han må lide for mitt navns skyld.» 17 Da gikk Ananias, og han kom inn i huset, la hendene på ham og sa: «Saul, min bror! Herren selv, Jesus som viste seg for deg på veien hit, han har sendt meg for at du skal få synet igjen og bli fylt av Den hellige ånd.» Vi legger merke til at det var Jesu navn som skulle fortelles til hedningene - ikke Jehovas navn. Dette er grunnen, iflg Apgj 4:
12 Det finnes ikke frelse i noen annen, for under himmelen er det ikke gitt menneskene noe annet navn som vi kan bli frelst ved.» Å anerkjenne dette er å anerkjenne Jehova; for det er dette som er Hans vilje.)
3 I en åpenbaring ble mysteriet gjort kjent for meg. Jeg har ovenfor skrevet ganske kort om dette,  4 og når dere hører det opplest, kan dere skjønne hvilken innsikt jeg har i Kristi mysterium. (Det finnes ingen annen apostel som har like mye innsikt som Paulus; Peter sier dette i sitt andre brev, kap 3: 15 ¨Og Herrens tålmod skal dere se som en mulighet til frelse. Det samme har jo også vår kjære bror Paulus skrevet til dere, ut fra den visdom som er gitt ham. 16 Om dette taler han i alle de brevene hvor han kommer inn på disse spørsmålene. Det er noe der som er vanskelig å forstå, og de ukyndige og svake forvrenger dette, slik de også gjør med de andre skriftene, og det fører til fortapelse for dem selv. - 
Så når selv Peter hadde problemer med tydningen av Paulus´ ord, er det kanskje ikke så merkelig om vi noen ganger føler oss noe forvirret?)
5 Det var ikke gjort kjent for menneskene i tidligere slekter, men nå er dette mysteriet ved Ånden blitt åpenbart for hans hellige apostler og profeter:  6 at hedningene har del i samme arv, samme kropp og samme løfte i Kristus Jesus ved evangeliet. (Når Paulus nå sier dette så tydelig, hvorfor da ikke legge nøye merke til det? Hva enten det var Jøder eller Hedninger; de hadde del i samme arv, de var del av samme kropp - Jesu kropp - og de hadde del i det samme løftet. Det er bare Jehovas Vitner som har konstruert en lære der de inndeler sine egne medlemmer i to grupper med forskjellig håp. Dette er en ubibelsk lære.) 7 Jeg ble en tjener for dette evangelium da Gud med sin veldige kraft ga meg sin nådegave.  8 Jeg som er den minste av de hellige (som én som hadde forfulgt de kristne, hadde nok ikke Paulus så høye tanker om seg selv..), har fått den nåde å forkynne evangeliet om Kristi ufattelige rikdom for folkeslagene  9 og bringe Guds frelsesplan fram i lyset (Legg merke til dette: Hans oppgave var å ¨bringe Guds frelsesplan fram i lyset¨; hvorfor skulle vår oppgave være noe som helst annet? Når vi forkynner, hva er det da vi fokuserer på? Frelsen, eller dommen? Den som forkynner frelse og nåde, samarbeider med Den Hellige Ånd; de som forkynner en dommens dag samarbeider med Åndens motstander, Satan.), det mysteriet som fra evighet av har vært skjult hos Gud, han som skapte alt. 10 Slik skulle hans mangfoldige visdom bli kunngjort gjennom kirken for maktene og åndskreftene i himmelrommet (Tenk så fasinerende dette er! Den rolle Kirken - Jesu kropp eller legeme har, er ikke begrenset til jorden og menneskene; den måten Jehova handler med de Kristne på åpenbarer Hans måte å gjeninnføre sin hensikt med skaperverket på, overfor såvel mennesker som åndsskapninger; englene! Når dé ser vår trofasthet overfor Jesus gleder de seg - og lærer Jehova å kjenne!), 11 etter Guds evige forsett, som han nå har fullført i Kristus Jesus, vår Herre (Også dette bør legges merke til: Guds evige forsett er fullført i Jesus Kristus. Kristus har utført sin oppgave; Han er ferdig. Vår frelse er derfor sikret.)12 I ham har vi frimodighet, og i troen på ham kan vi komme fram for Gud med tillit. (Ja, vi kan komme frem foran universets skaper, med sikker forvissning og se Ham rett i øynene og frimodig si: Fordi du har rettferdiget meg ved Kristi blod, står jeg her Far; si meg hva jeg skal gjøre!¨)13 Derfor ber jeg dere: Mist ikke motet fordi jeg må lide for deres skyld. Det er jo en ære for dere! 
14 Derfor bøyer jeg mine knær for Far, (Med tanke på det utrolige hendelsesforløp Jehova satte i sving for å frelse menneskeheten, bør ikke også vi bøye våre knær i dyp ærbødighet overfor Ham?)15 han som har gitt navn til alt som kalles far i himmel og på jord.
16 Må han som er så rik på herlighet, gi deres indre menneske kraft og styrke ved sin Ånd. (Jeg synes dette er så fint; det er Jehova selv som har omsorg for oss når Han sender oss en porsjon av sin Ånd og dermed styrker oss når vi har mest behov for det! Tenk deg dét! Universets høyeste bøyer seg ned og lytter til din bønn om styrke! Dette burde da få oss til å føle oss verdifulle?!)17 Må Kristus ved troen bo i deres hjerter (Nok en gang legger vi merke til troens betydning; uten den kan ikke Kristus ha fellesskap med oss.)
og dere stå rotfestet og grunnfestet i kjærlighet.18 Må dere sammen med alle de hellige (Det totale bilde av Guds Kjærlighet ved Kristus får man ved å sette sammen de fragmenter hver enkelt del av Jesu legeme består av; ser du bare på én del, vil du ikke kunne få et komplett bilde. Jvnf dette med 1 Kor 12, der Paulus omtaler Åndens nådegaver; til sammen utgjør de det som danner grunnlag for Kristi legeme. Det er bare når man ser disse sammen, at man ser Kristi menighet. Én enkelt av nådegavene forteller ikke stort om Hans legeme; like lite som en arm sier noe om en person. Det er bare ved å betrakte hele legemet at du kan se den ufattelige kjærlighet Kristus har vist ved sitt offer og sin bruk av den Hellige Ånd!) bli i stand til å fatte bredden og lengden, høyden og dybden, 19 ja, kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap. Må dere bli fylt av hele Guds fylde! (Vi må ikke la oss begrense av jordiske tanker og meninger; disse hindrer oss bare i å se Guds fylde; dvs i få innblikk i Hans enorme omtanke og evne til å gjennomføre sin vilje.)
20 Han som virker i oss med sin kraft og kan gjøre uendelig mye mer enn det vi ber om og forstår (Vi kan be om én ting, uten å vite at akkurat det vi ber om kanskje vil ha et uheldig resultat; men dette ser Jehova, og styrer deg unna - selv om det kanskje ser merkelig ut for deg. Men husk at du bare er et lite menneske; du vet ikke stort i forhold til Ham!),
21 ham være ære i kirken og i Kristus Jesus gjennom alle slekter og evigheter! Amen.
(Det er da tydelig å se at Paulus viser Jehova den ærbødighet Han har krav på, men la du merke til at Paulus ikke omtaler Jehova som noe annet enn Gud og Vår Far? Dette er fordi han ønsker å vise oss hvor nært forhold vi har til universets høyeste ved Hans Sønns offer. Selvfølgelig kjente alle de første kristne Guds navn; men hvis de hadde benyttet seg av dette ville det for det første ha vist at de ikke forstod den nye posisjon de hadde til Gud - som Hans barn ved Kristi offer - og for det andre; Jehova hadde i generasjoner vært Jødenes Gud; hedningene forbandt ikke navnet Jehova med noe annet enn den jødiske nasjon. Så derfor ble de kalt kristne. De var etterfølgere av Jesus Kristus. Jødene fortsatte å ha navnet Jehova hengende over seg i lang lang tid; den dag i dag omtales Han som Jødenes Gud - til tross for at de ikke lenger er Hans folk er dette navnet fremdeles knyttet til Jødene. 
Men vi er ikke Jøder. Vi er Guds Barn ved Jesus Kristus, og er derfor Kristne. Guds navn er ikke fremmed for oss, men vi kaller vel ikke vår kjødelige foreldre ved fornavn? Hvorfor skulle vi da kalle vår himmelske Far ved navn?)
Kap 4
1 Så formaner jeg dere, jeg som er fange for Herrens skyld, at dere lever et liv som er verdig det kall dere har fått,  2 i mildhet, ydmykhet og storsinn, så dere bærer over med hverandre i kjærlighet. (Ikke alle ville komme til å ha det samme kunnskapsnivået eller de samme åndens nådegaver; de var nødt til å utvise storsinn og ydmykhet overfor hverandre av denne grunn. ) 3 Sett alt inn på å bevare Åndens enhet (frembrakt ved Kristi ledelse), i den fred som binder sammen: 4 én kropp, én Ånd, slik dere fikk ett håp da dere ble kalt,5 én Herre (Jesus), én tro (på Jesus), én dåp (I Jesu navn),6 én Gud og alles Far (Jehova), han som er over alle og gjennom alle og i alle. (Jvnf 1 Kor 12:
4Det er forskjellige nådegaver, men Ånden er den samme.  5 Det er for-skjellige tjenester, men Herren er den samme.  6 Det er forskjellige kraftige virkninger, men Gud er den samme, han som er virksom og gjør alt i alle. )
7 Til hver enkelt av oss er nåden (Nåde kan ikke vises der noen har gjort seg fortjent til den; da ville det ikke vært Nåde; nåde kan bare gi seg til kjenne dersom man ikke fortjener den. Sagt på en litt annen måte: fordi du ikke fortjener nåde, får du det.) gitt, alt etter som Kristi gave blir tilmålt. (Jvnf 1 Kor 12) 8 Derfor står det: Han steg opp i det høye og bortførte fanger, til menneskene ga han gaver.
 9 At han steg opp, må jo bety at han først var steget ned til det aller laveste, til jorden. 10 Han som steg ned, er den samme som steg høyt opp over alle himler for å fylle alt. 11 Og det var han som ga noen til å være apostler, noen til profeter, noen til evangelister og noen til hyrder og lærere (Ved å ta Jesu oppgave har organisasjonen av JV grepet inn i Hans ansvarsområde; det er organisasjonen som utnevner eldste osv. De har dermed dyttet Jesus tilside.), 12 for å utruste de hellige til tjeneste så Kristi kropp bygges opp, 13 inntil vi alle når fram til enheten i troen på Guds Sønn og i kjennskapet til ham og blir det modne mennesket som er fullvoksent og har hele Kristi fylde. (Legg igjen merke til at enheten dreier seg om Guds Sønn Jesus; enheten skulle ikke dreie seg om én bestemt religiøs organisasjon; det var likeledes kunnskapen om Ham som skulle gjøre oss modne; ikke kunnskap om Hans og vår Far. Jeg understreker dette så mye fordi Paulus også gjør det.)
    14 Så skal vi ikke lenger være umyndige småbarn, ikke la oss kaste hit og dit og drive omkring ved hvert eneste vindpust av ny lære, så vi blir et bytte for menneskers falske spill og listige, forførende knep (Læren om Jesu offers verdi har vært stabil opp gjennom alle århundrer; det som har endret seg er versjonene av kravene for å oppnå frelsen. Med frafallet fra den sanne lære - som ikke må forveksles med Jehovas Vitners læresetninger - kom disse forskjellige versjoner. De har utelukkende tjent til å forvirre menneskene, og ettersom vi vet hvem som er løgnens far, så er det ikke vanskelig å forstå hvem som står bak regler og krav til de Kristne.). 15 Men vi skal være tro mot sannheten i kjærlighet og i ett og alt vokse opp til ham som er hodet, Kristus. 16 Ut fra ham blir hele kroppen sammenføyd og holdt sammen av hvert bånd og ledd, alt etter den oppgave hver enkelt har fått tilmålt, så kroppen vokser og bygges opp i kjærlighet. (Den Kristne lære - evangeliet om Jesus og Hans offer - har derfor vokst seg kraftig, og omfatter mer enn 1/3 av jordens innbyggere! Dette er Kristi legeme - de Kristne.)
17 Så ber jeg dere inntrengende i Herren: Lev ikke lenger slik som hedningene (De som ikke tror på Jesus som frelseren.). Deres tanker er tomhet, 18 deres forstand formørket, og de er fremmede for livet i Gud. De kjenner ham jo ikke, og deres hjerter er forherdet. 19 Avstumpet er de blitt, de har gitt seg over til et utsvevende liv, de er urene og grådige i alt de gjør.
    20 Men dere er ikke slik, dere har gått i lære hos Kristus (Ved sin egen lære og apostlenes undervisning, har Jesus lært sine etterfølgere hva de trenger å vite; og forskjellen er virkelig åpenbar mellom de som tror på Ham, og de som ikke tror!). 21 Dere har hørt ham og fått opplæring i ham ut fra den sannhet som er i Jesus. 22 Lev da ikke som før, men legg av det gamle mennesket som blir ødelagt av de forførende lystene (Husk Gal 5: 22, 23 om Åndens frukter; selvkontroll er én av disse.). 23 Bli nye i sjel og sinn! 24 Kle dere i det nye mennesket, som er skapt i Guds bilde til et liv i sann rettferd og hellighet.
25 Derfor skal hver og en legge av løgnen og tale sant med sin neste! For vi er hverandres lemmer. (Å splitte opp Herrens legeme, fordømme deler av det og unngå kontakt med dem, er det samme som å si at du ikke anerkjenner Hans legeme - hvordan kan noen bli frelst dersom de ikke vil anerkjenne Jesu legeme..?)26  Blir dere sinte, så synd ikke, og la ikke solen gå ned over deres vrede. 27 Gi ikke djevelen rom. 28 Den som har stjålet, skal ikke lenger stjele, men arbeide og gjøre noe nyttig med sine egne hender, så han kan ha noe å gi til dem som trenger det. 
29 La ikke et eneste råttent ord komme over leppene. Si bare det som er godt, og som bygger opp der det trengs, så det kan bli til velsignelse for dem som hører på. 30 Gjør ikke Guds Hellige Ånd sorg (Dette har vært til forundring for mange opp gjennom tidene; hvordan kan man volde den Hellige Ånd sorg? Jeg har selv lurt på dette; nå ser jeg hvorfor jeg ikke har sett svaret før: Jeg har ikke lest det neste som kommer:), for Ånden er det segl dere er merket med helt til frihetens dag. 31 Slutt med all hardhet, hissighet, sinne, bråk, spott og all annen ondskap. 32 Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.
(Når man får del i den Hellige Ånd kan man ikke lenger fortsette å være hard eller krevende overfor andre, heller ikke hissig mot dem; sinne skal ikke dominere én, man kan ikke lenger være en som steller istand bråk - heller ikke kan man drive på med å spotte andres tro og meninger; dette er en form for ondskap. Alt dette vil volde Den Hellige Ånd sorg. 
Dét er imidlertid ikke det samme som å synde mot den Hellige Ånd. Da gjør man alle disse tingene som en følge av at man velger å kaste vrak på Åndens påvirkning; man vender Gud ryggen. Dette krever at man faktisk først har kunnskapen som skulle tilsi at man visste bedre, men likevel velger å handle mot bedre vitende. Da synder man mot den Hellige Ånd, og det finnes ikke tilgivelse for dette. 
De som gjør dette har ikke livets rett, og kan ikke igjen få den. De har truffet sitt valg.)
Kap 5
Ha Gud som forbilde, dere som er hans elskede barn.  2 Lev i kjærlighet, slik Kristus elsket oss og ga seg selv for oss som en offergave, en velluktende duft for Gud. (Vi må ikke glemme at Han virkelig gjorde dette; heller ikke hva det innebærer for oss! Dersom vi begynner å mene at vi ikke er gode nok til å oppnå frelse, bør vi sette oss rett ned og begynne å tenke over om ikke Jesus var god nok? For det var Han som ofret seg - for oss. Å overse verdien av Hans offer betyr i beste tilfelle at vi bare glemmer oss bort, men i værste tilfelle at vi faktisk ikke tror på det..Og dersom vi ikke tror at Hans offer dekker hele verdens synd, har vi ikke liv. Dét ville være fryktelig, ikke sant? Så bygg opp din forståelse av Hans offers verdi!)
     3 Hor, all slags urenhet og grådighet må det ikke engang være tale om hos dere. Slikt sømmer seg ikke for hellige.  4 Rå ord, tåpelig tale og grovt snakk er også upassende. Si heller takk til Gud!  5 For dere skal vite at ingen som driver hor, lever i urenhet eller er grådig, skal arve Kristi og Guds rike.  (Vi får her en alvorlig påminner; selv om Jesu offer dekker over den syndige tilstand vi har arvet fra Adam, så tillater den ikke dem som driver med slike ting som han nevner, å få del i Guds og Kristi rike)Dette er jo avgudsdyrkelse.  6 La ingen narre dere med tomme ord! For slikt gjør at Guds vrede rammer de ulydige.  7 Gjør ikke felles sak med dem! (Men Guds kjærlighet fungerer likevel slik at derso slike individer dør, vil de få en oppstandelse; ja - det er helt utrolig! Men, hvem skulle ellers de urettferdige være? Hvis det ikke er de som ikke er rettferdiget ved Jesu offer - hvem er det da?)
8 En gang var dere selv mørke, men nå – i Herren – er dere lys. Lev da som lysets barn!  9 Lysets frukt er all godhet, rettferd og sannhet. 10 Prøv hva som er til glede for Herren! 11 Ta ikke del i mørkets gjerninger, for de bærer ingen frukt (Minner om Gal 5: 19-21..). Avslør dem heller! 12 Det som slike folk driver med i det skjulte, er det en skam bare å nevne. 13 Men alt kommer for dagen når det blir avslørt av lyset, 14 og alt som kommer for dagen, er lys. Derfor heter det:
          Våkn opp, du som sover,
          stå opp fra de døde,
          og Kristus skal lyse for deg.
(Den som kommer til tro på Jesus våkner symbolsk sett fra dødens tilstand; han blir levende i Guds øyne - ved sin tro.)
    15 Pass derfor nøye på hvordan dere lever, ikke som ukloke mennesker, men som kloke, 16 så dere bruker den dyrebare tiden godt (Ved å vise ¨all godhet, rettferd og sannhet.¨), for dagene er onde. 17 Vær ikke uforstandige, men forstå hva som er Herrens vilje (Joh 6: 28,29, samt å fortelle andre om evangeliet.). 18 Drikk dere ikke fulle på vin, det fører til utskeielser, bli heller fylt av Ånden 19 og syng sammen, la salmer, hymner og åndelige sanger lyde! Syng og spill av hjertet for Herren (burde ikke dette være en oppfordring til økt tilbedelse av . 20 Takk alltid vår Gud og Far for alt i vår Herre Jesu Kristi navn. 
21 Vær hverandre underordnet i ærefrykt for Kristus! 22 Dere kvinner, underordne dere ektemennene deres som under Herren selv. 23 For mannen er kvinnens hode, slik Kristus er kirkens hode; han er frelser for sin kropp. 24 Som kirken underordner seg Kristus, skal kvinnene underordne seg sine menn i alt. (Paulus gjentar disse ordene også i brevene til Korint og Kolosserne; dog fikk ikke alle menigheter denne veiledningen. All veiledning Paulus gav var tilrettelagt for den enkelte menighets særskilte behov; når han følgelig velger å si dette til nettopp disse tre menigheter kan det være fordi det var en særdeles ´frisinnet´ ånd blandt kvinnene i disse menighetene. Veiledningen bærer imidlertid ikke noe preg av å skulle undertrykke kvinnene; den viser bare at alle har sin plass og at vi skal respektere denne.)
    25 Dere menn, elsk konene deres, slik Kristus elsket kirken og ga seg selv for den (hvilken kvinne ville ikke elske en mann som gav seg selv for henne?), 26 for å gjøre den hellig og rense den med badet i vann, i kraft av et ord. 27 Slik ville han selv føre kirken fram for seg i herlighet, uten den minste flekk eller rynke. Hellig og uten feil skulle den være. 28 På samme måte skal altså mennene elske sine koner som sin egen kropp. Den som elsker sin kone, elsker seg selv (For å kunne bære frem sin familie i hærlighet, er det helt nødvendig at mannen elsker og ærer sin kone). 29 Ingen har noen gang hatet sin egen kropp. Nei, man gir kroppen næring og pleier den på samme måte som Kristus gjør med kirken. 30 For vi er lemmer på hans kropp (det synes interessant at han skyter inn denne lille setningen her; akkurat som alle kroppsdeler har sin plass og sin betydning for hverandre så har også mannen og kvinnen sin innbyrdes plass i et mye større legeme. Dersom et ektepar ligger i strid med hverandre blir dette som en liten betennelse i Kristi kropp. Hold derfor fred..). 31  Derfor skal mannen forlate far og mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett. 32 Dette er et stort mysterium; jeg tenker på Kristus og kirken. (Ja, for å forstå dette forholdet må man virkelig forlate enhver vanlig måte å tenke på; man må se et mye større bilde. De som ikke forstår - og godtar - den hellige ånds bruk av nådegavene, kan ikke forstå dette.)33 Men det gjelder også hver enkelt av dere: Hver mann skal elske sin kone som seg selv, og hun skal ha respekt for sin mann.
          
 Kap 6
1 Dere barn, vær lydige mot foreldrene deres i Herren, for det er rett og riktig.  2  Du skal hedre din far og din mor, dette er det første budet med et løfte:  3  så det kan gå deg godt og du kan leve lenge i landet.  4 Dere fedre, vekk ikke sinne og trass hos barna deres, men gi dem den oppdragelse og rettledning som er etter Herrens vilje.
     5 Dere slaver, vær lydige mot deres jordiske herrer som mot Kristus selv, med frykt og respekt og av et oppriktig hjerte.  6 Vær ikke øyentjenere som bare vil gjøre mennesker til lags, men Kristi tjenere som helhjertet gjør Guds vilje.  7 Gjør tjeneste med et villig sinn; det er Herren og ikke mennesker dere tjener.  8 Og dere vet at Herren skal gi hver enkelt igjen for det gode han gjør, enten han er slave eller fri.  9 Dere herrer, gjør det samme mot slavene deres. Bruk ikke trusler! Dere vet at både de og dere har samme Herre i himmelen, og han gjør ikke forskjell på folk. (Denne veiledningen ville sikkert medføre goder for de første Kristne i forhold til de ikke-troende. Ved å følge en slik veiledning ville livet bli bedre for alle parter.)
10 Til slutt: Bli sterke i Herren, i hans veldige kraft! 11 Ta på Guds fulle rustning, så dere kan stå dere mot djevelens listige knep. 12 For vår kamp er ikke mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet (Hvis bare alle Kristne kunne forstå hva dette innebærer; da ville de slutte å hakke på hverandre, og heller stå sammen i kampen mot Djevelen!). 13 Ta derfor på Guds fulle rustning, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt. 14 Stå da fast! Spenn sannhetens (Tal sannhet!) belte rundt livet og kle dere i rettferdighetens brynje (Sky ukristen adferd), 15 stå klar med fredens evangelium (Vær alltid beredt til å fortelle andre om Jesu frelsesgjerning.) som sko på føttene. 16 Hold alltid troens skjold høyt! Med det kan dere slukke alle den ondes brennende piler. (Det er troen på Jesus som virker som en beskyttelse)17 Ta imot frelsens hjelm og Åndens sverd, som er Guds ord. (I motsetning til de andre delene av Guds fulle rustning - som er noe man selv må stå for - så kommer dette som en ren oppfordring om å ´ta imot´ noe som blir gitt deg. Frelsen ble gitt deg - ved Kristi blod. Guds ord - Bibelen, ble også gitt deg. Alt du trenger er å ta imot disse)18 Gjør dette i bønn, og legg alt fram for Gud! Be alltid i Ånden! (Etterhvert som man vokser i sitt forhold til Far og Jesus, blir det somom de er der sammen med oss! Så man finner seg selv gående og småprate med dem, - helst inne i seg selv naturligvis; ellers ville folk jo tro man var blitt gal..)Våk og hold ut i bønn for alle de hellige, 19 også for meg. Be om at de rette ordene må bli gitt meg når jeg skal tale, så jeg frimodig kan gjøre evangeliets mysterium kjent (For dem som ikke forstår evangeliet er dét et mysterie til død; dem som forstår har imidlertid evig liv. I 2 Kor sier han: 4:
3 Er vårt evangelium skjult, så er det skjult for dem som går fortapt. )
 20 det som jeg er sendebud for også mens jeg er i lenker. Be om at jeg ved evangeliet får frimodighet til å tale slik jeg skal. (det er ingen tvil om at evangeliets vakre innhold får alle som forstår det til å tale med frimodighet! )
21 Tykikos skal fortelle dere alt, så også dere får vite hvordan jeg har det, og hvordan det står til med meg. Han er vår kjære bror og en trofast tjener i Herren. 22 Jeg sender ham jo til dere for at dere skal få høre hvordan det er med oss, og for at han skal gi dere nytt mot i hjertet.
    23 Fred være med våre søsken, og kjærlighet og tro fra Gud, vår Far, og Herren Jesus Kristus! 24 Nåde være med alle som elsker vår Herre Jesus Kristus i et liv som aldri skal forgå!
(¨fra Gud, vår Far, og Herren Jesus Kristus¨; jeg husker tilbake til slutten av 70-tallet, da vi som hadde taler på tjenesteskolen fikk beskjed om at når det stod Herren med stor forbokstav, skulle vi lese Jehova. På denne måten banet man veien for NW - oversettelsen som ville komme med navnet innsatt der organisasjonen fant det passende. 276 steder. Men, som vi ser av ordene til Paulus finnes det ikke tvil om hvem han taler om. Først nevner han Gud, vår alles Far - selvfølgelig er dette Jehova; men dét at han ikke nevnes ved navn i grunntekstene sier mye.  Er du i tvil om dette? Hvorfor ikke foreta et selvstendig studie av dette da?) 
  
24 Nåde være med alle som elsker vår Herre Jesus Kristus i et liv som aldri skal forgå!
(Ja, nåden dekker alle feil og synder til dem som elsker vår Herre Jesus Kristus, og den gir et liv som aldri vil ta ende!)
          
          
          
                       
          
          

          
              
           

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar