onsdag 6. april 2011

Minnehøytiden-bare en minnestund?

¨Gjør dette til minne om meg!¨
Med disse enkle ordene gav Jesus sine etterfølgere en oppgave: de skulle minnes Hans blod og legeme.
Siden den gang har de Kristne jevnlig samlet seg for å etterleve dette. De fleste Kristne samles ofte, men Jehovas Vitner kommer bare sammen én gang i året for å minnes den utrolige handling Jesus utførte for sine etterfølgere. Det er kanskje bemerkelsesverdig at den største hendelsen i den Kristne historie bare blir vurdert verdig til oppmerksomhet én gang i året? Hvem synes du viser mest respekt og ærbødighet - dem som gjør dette så ofte som mulig, eller dem som bare vier det oppmerksomhet én enkelt gang i året - og som attpåtil nekter størsteparten av sine tilhørere/medlemmer å delta aktivt? 
Døm selv.
Men dette har egentlig ingen stor betydning i forhold til hva vi skal minnes og hva Jesus ville vise ved å benytte symbolene brødet og vinen.
For å få det rette bakgrunnsbildet skal vi først bevege oss langt tilbake i tiden, forbi Jesu opphold her på jorden - ja, helt tilbake til den gang da Jødene var i Egypt.  Moses hadde fått i oppdrag å lede hele dette store folket - over én million mennesker, pluss et ukjent antall ´fremmede´ som bestod av andre nasjonaliteter, men som også var slaver under Farao -  ut av Egypt, og hadde forelagt Jehovas vilje for Farao. Han nektet selvfølgelig, og under de kommende dagene og ukene ble han og hans folk utsatt for en rekke svært ubehagelige opplevelser. Du kjenner sikkert dette like godt som meg. 
Men én av de plagene som rammet  Farao og hans folk hardest var når alle deres førstefødte ble drept av Herrens engler. Og det var i forbindelse med dette at forbildet for ´påskefeiringen´ ble lagt. Via Moses fikk Jødene beskjed om å gjøre visse forberedelser til en spesiell aften. Vi kan se litt på dette først.
2Mb 12:
3 Si til hele Israels menighet: På den tiende dagen i denne måneden skal hver husfar ta seg ut et lam, ett for hver husstand!  4 Men er en husstand for liten til å spise opp et lam, skal husfaren og nærmeste grannen ta ett sammen, etter som de har folk til. Dere skal ikke regne flere på hvert lam enn at alle blir mette. 
Vi legger merke til hvem som skulle spise av lammet - hele husstanden. Dette inkluderer barn, voksne, menn og kvinner. Alle sammen.
7 Så skal de ta noe av blodet og stryke det på de to dørstolpene og dørbjelken i de husene hvor de spiser det.
Her merker vi oss selve handlingen; men hvorfor skulle de gjøre dette? 
13 Men blodet skal være det merke som viser hvilke hus dere er i. Når jeg ser blodet, vil jeg gå forbi. Ikke noe ødeleggende slag skal ramme dere når jeg slår Egypt. 
Dette skulle de fortsette med på samme dag, år etter år; ja - det skulle være en evig ordning og feires i slekt etter slekt. Man kunne av denne grunn tro at også vi som er Kristne skal følge denne veiledning - men stopp opp litt nå.. For vi er da ikke Jøder? Nei, vi er Kristne, etterfølgere av Jesus. Jødene var Jehovas folk - de var Jehovas Vitner (Jvnf Jes 43: 10). Vi er vitner for Jesus - Kristne. Se hva Jesus sier i 
Apgj 1:  8 Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ender.» 
For Kristne er det å kalle seg Jehovas Vitner av denne grunn ikke i overensstemmelse med DNT og dermed Jesu ord. Selv om vi naturligvis anerkjenner Jehova som den allmektige Gud, er vi klar over at det er Hans vilje at vi skal følge Jesus Kristus og se på Ham som vår Herre og Mester. Den dag idag anses Israels folk som Guds folk av mange; navnet Jehova er knyttet til dette folket hva enten de ønsker det eller ikke. Kristen - se, dét er noe helt annet. Det er bare de som ser hen til Jesus som kan omtales som Kristne, og det er bare disse som utgjør det folk som kan kalle seg Guds barn. De har denne posisjon som en følge av at de anerkjenner det offer Jesus gav. (Mer om dette i innleggene ´Rettferdiget ved tro-ikke ved gjerninger´, ´Evig liv-på hvilke vilkår?´)
Så hvorfor bruker vi Kristne da Jødenes påskefeiring som et eksempel? Fordi Jesus vil det slik. Fordi påske betyr ´forbigang´. Fordi lammets blod var et symbol på Hans blod, og fordi lammets kjøtt var et symbol på Hans legeme. Når Han innstiftet Herrens aftensmåltid - nattverden, minnehøytiden (kjært barn har mange navn..) - benyttet Han seg av et annet middel for å illustrere sitt legeme; brødet. 
(Hvis de Kristne skulle følge det Jødiske forbildet fullstendig, måtte de også bake seg usyret brød og spise dette i syv dager etter selve påskemåltidet; det er igrunnen merkelig at ingen ser ut til å vektlegge dette, derimot er alle opptatte av at brødet må være uten gjær.. vi må nok skjeldne mellom påskemåltidets symboler Lammet og dets blod - som helt klart er et symbol på Jesu legeme og Hans blod - og på øvrige detaljer ved Jødenes lovverk; hvor skal vi ellers sette grensene for hvilke forordninger vi skal følge? Dersom man først begynner å spekulere i slike ting havner man fort inne i Lovens bokstaver; dette ble vi jo fridd ut fra som en følge av Jesu offer. Han oppfylte jo Lovens bokstav. Men det hersker ingen tvil om at Jesus benyttet seg av usyret brød; Han instiftet høytiden under den Jødiske påskeuke og da spiste man bare usyret brød; de hadde rett og slett ikke tilgang på annet brød.)
Så - la oss nå heller se på hva Han gav sine etterfølgere befaling om, og anvende forbildet som Han selv viser til som anslagsgivende for hva de Kristne skal gjøre.
Matt 26: 26 Mens de holdt måltid, tok Jesus et brød, takket og brøt det, ga disiplene og sa: «Ta imot og spis! Dette er min kropp
Lukas 22: 19 Så tok han et brød, takket og brøt det, ga dem og sa: «Dette er min kropp, som gis for dere. Gjør dette til minne om meg.»
Ut av disse få ordene kan vi hente ut forskjellige opplysninger: ¨Mens de holdt måltid¨: de første Kristne hadde for vane å komme mye sammen, de holdt noe de kalte kjærlighetsmåltider, og ved disse pleide de også å bruke litt tid til å minnes Jesu død ved at de brøt brødet og drakk vinen til Hans minne. Faktisk hadde dette blitt en slik sedvane for enkelte av dem at Paulus måtte skrive til dem for å minne om hvor viktig det var  å ta dette seriøst; les i 1 Kor 11: 
20 Når dere da kommer sammen, er det ikke Herrens måltid dere holder. 21 For når dere spiser, holder hver og en av dere måltid for seg selv. Den ene er sulten, den andre drikker seg full. 22 Har dere ikke hus så dere kan spise og drikke hjemme? Eller forakter dere Guds menighet og lar dem som ingenting har, sitte med skam? Hva skal jeg si til dette? Skal jeg rose dere? Nei, slikt kan jeg ikke gi ros!
De som av en eller annen grunn glemmer bort hvorfor man tar del i minnehøytiden står i fare for å spise seg til doms. Vers 29: For den som spiser og drikker uten å tenke på at det er Herrens kropp, spiser og drikker seg selv til doms.
Det er derfor viktig at vi aldri lar det gå vane i dette, eller at vi mister fokus på betydningen av Herrens offer. 
Vi kan imidlertid lære endel av disse ordene av Paulus om de første Kristnes vaner: de kom ofte sammen - ikke til møter, men i hjemmene; som venner -, og når de var samlet benyttet de seg av muligheten til å minnes Jesu offer. Hvor anderledes er ikke dette blant JV... Hvis man der lufter tanken om å minnes Jesu død på den samme måten som de første Kristne gjorde det, høster det ikke gode resultater! Nei - man må følge organisasjonen må vite! 
Har dere tenkt over hvordan Jødene reagerte; ja ikke bare Jødene, også Jesu egne etterfølgere - da han sa følgende i Johannes 6:   52 Nå ble det en strid mellom jødene, og de sa: «Hvordan kan han gi oss sin kropp å spise?»....60 Mange av disiplene hans sa da de hørte det: «Dette er harde ord! Hvem kan høre på slikt?» ...66 Etter dette trakk mange av disiplene seg unna og gikk ikke lenger omkring sammen med ham. 
Som du ser av dette så trakk datidens Jehovas Vitner og endel av Jesu etterfølgere seg bort fra Ham fordi Han hadde sagt følgende: 
53 Jesus sa da til dem: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Hvis dere ikke spiser Menneskesønnens kropp og drikker hans blod, har dere ikke livet i dere. 54 Men den som spiser min kropp og drikker mitt blod, har evig liv, og jeg skal reise ham opp på den siste dag. 55 For min kropp er sann mat, og mitt blod er sann drikk. 56 Den som spiser min kropp og drikker mitt blod, blir i meg og jeg i ham. 57 Slik den levende Far har sendt meg, og jeg lever ved ham, slik skal også den som spiser meg, leve ved meg. 58 Dette er det brød som er kommet ned fra himmelen, ikke det som fedrene spiste, de som døde. Den som spiser dette brødet, skal leve i all evighet.»
For de selvrettferdige Jødene var bare tanken på å skulle spise blod en fullstendig uhørt tanke - og å skulle spise et menneske - nei slikt gikk ikke an! Selv Hans etterfølgere, som jo burde være vant med å høre Ham snakke i bilder og illustrasjoner, tok anstøt av disse ordene. De vendte Ham ryggen - tilogmed uten å spørre hva Han hadde ment! 
Ser du forbildet? Akkurat som Jødene har Jehovas Vitner nektet sine medlemmer delaktighet i dette; de har riktignok sagt at dette bare skal tilfalle de ånds-salvede, de 144000. Men resten av medlemmene da? Hva var det Jesus sa i vers 53? «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Hvis dere ikke spiser Menneskesønnens kropp og drikker hans blod, har dere ikke livet i dere. 
Men dette betyr ikke noe som helst for et Jehovas Vitne - med unntak av de som føler at de tilhører de 144000 - så de betrakter dette på samme måte som Jødene og enkelte av Hans etterfølgere. De ser med avsky på andre Kristne når de tar del i emblemene, og hevder at de spiser seg til doms fordi de ikke er medlemmer i Jehovas Vitners organisasjon, og derfor heller ikke kan være av de 144000. (Hvor i Bibelen har de fått denne tanke fra? Hvor mange av de første Jødiske Jehovas Vitner var egentlig Kristne? Hvor mange av nåtidens Jehovas Vitner kan egentlig sies å være Kristne? Har ikke også du blitt spurt om følgende når du har deltatt i felttjenesten: ¨er Jehovas Vitner egentlig Kristne?¨ Jeg fikk ofte dette spørsmålet - og lurte på hvorfor i all verden de kunne lure på dette.. Nå forstår jeg virkelig at de hadde grunn til å spørre!) 
Så, vi har nå slått fast at de som ikke tar del i måltidet ikke har evig liv i seg. Dvs; Jesus har slått dette fast. 
Hva lærte vi av forbildet - påskemåltidet - i denne forbindelse? At alle i hver husstand spiste av Lammet. Nå - dersom Jesus bruker dette som forbilde; er det da rimelig å tro at Han ønsker at bare en liten del av Hans etterfølgere skal ta disse emblemene - uten å gjøre dette ettertrykkelig klart for dem?!  Selvfølgelig ikke.
Det er derfor en del av den Kristnes plikt og glede å delta aktivt i dette måltid. 
Kún de som spiser av Herrens legeme kan få liv i Guds Rike. 
Slik er det faktiske forhold.
Skal vi se litt på emblemenes betydning?
Påskelammets blod: Herrens engler gikk forbi huset som var påført dette. De som befant seg bak disse dørkarmene var trygge. De som ikke hadde strøket blodet på dørkarmene - uansett hvem dette var - mistet sine førstefødte. På lignende måte vil de som befinner seg under Jesu blods beskyttelse være som førstefødte i Hans rike. Det finnes bare én måte å oppnå dette på, og det er ved å drikke av Vinen. Ser du nå hvor viktig det er å delta aktivt ved Herrens aftensmåltid? 
Men det er jo mer å si om dette: 
Ved å delta utfører du noe annet: Åpb : 14....«Dette er de som kommer ut av den store trengsel, de har vasket sine kapper og gjort dem hvite i Lammets blod.
Hvis du bare står og ser på mens andre tar del i emblemene, hva sier dette da om deg? Mener du som organisasjonen at du skal være passiv deltager? Har du vært tilstede ved et idrettsarragement noen gang? Der nede på banen løper det en masse mennesker - du sitter bare å ser på, ikke sant? Men - hvem er det som har en sjanse til å vinne prisen? Du har ingen; du deltar jo ikke engang! Bare de som har meld seg på til løpet og løper har en sjanse.
Dersom du ikke engang deltar - hvorfor skulle du da høste gevinsten? 
Nå må ikke dette tolkes dithen at det er vanskelig å vinne livet - slett ikke! Jesu offer sørger faktisk for at det er svært vanskelig å miste denne sjansen. Men - du som kjenner Bibelen må treffe et valg - vil du lytte til dens ord; eller vil du fortsette å sette lit til det en menneskelaget organisasjon forteller deg? 
Jesu Blod har opphevet den tilstand den Adamittiske synd førte menneskeheten inn i - Jehova kan ikke lenger betrakte menneskene på samme måte som før Jesus døde. Menneskeheten er frikjøpt fra denne tilstanden. Dét betyr ikke at de ikke kan synde; dét gjør vi alle. Men det betyr at de som vasker sine klær rene i Lammets blod - som altså drikker av vinen ved minnehøytiden - ikke lenger tilregnes sine synder av Jehova. Derfor er det så viktig å delta! Alle sanne Kristne tar del i dette - Jehovas Vitner kan ikke ta del i dette; dét svarer vel egentlig på spørsmålet om hvorvidt de ledes av Kristne.. eller på spørsmålet om de er Kristne..
Hva med Jesu Legeme? Hva innebærer det å spise av brødet? 
Har du noen gang tenkt over at det er en grunn til at Han omtaler brødet som sitt legeme? Er det noe annet Han også omtaler som sitt Legeme - eller kropp, som enkelte oversettelser sier?
1 Kor 10: 17 Fordi det er ett brød, er vi alle én kropp. For vi har alle del i det ene brød. 
1 Kor 12: 12 Slik kroppen er én selv om den har mange lemmer, og alle lemmene utgjør én kropp enda de er mange, slik er det også med Kristus.
1 Kor 12: 27 Dere er Kristi kropp, og hver enkelt er dere hans lemmer. 28 I kirken har Gud for det første satt noen til....
Av disse fantastiske versene fremsagt av Paulus under inspirasjon av den Hellige Ånd, lærer vi en hel del om betydningen av det å spise av brødet!
Ved å spise av brødet tilkjennegir vi at vi er en del av Kristi kropp; og Kristi kropp er den Kristne menighet. Ikke Jehovas Vitners organisasjon.. Nei, alle Kristne er en del av Kristi kropp. Hver enkelt Kristen sammenlignes med et lem på hans legeme.
Så når du spiser av Hans legeme - brødet - blir du en del av Hans legeme:
Johannes 17: 22 Den herlighet du har gitt meg, har jeg gitt dem, for at de skal være ett, slik vi er ett: 23 jeg i dem og du i meg, så de helt og fullt kan være ett. Da skal verden skjønne at du har sendt meg, og at du elsker dem slik du har elsket meg. 
Når det likevel hersker slik splittelse mellom de forskjellige kristne grupperinger - hvem tror du det er som står bak det? Det er naturligvis Satan. 
Et av hans viktgste redskap i endetiden har vært en organisasjon som virkelig oppfyller sitt forbilde til punkt og prikke: Jehovas Vitner. Det finnes ingen andre som til en slik grad oppfyller det forbilde Jødene og deres religiøse ledere dannet på Jesu tid! Som vi nå har sett (og i innlegget ´Et forbilde til advarsel´) reagerer JV på samme måte som Jødene når det gjelder det å spise av Jesu legeme og drikke av Hans blod. De forfalsker betydningen av ordene om å ´spise seg til doms´ ved å anvende dette på de som spiser men som ikke er blant dem som org. kaller ånds-salvede. 
Lederne i denne organisasjonen står ansvarlig for at mer enn 7 millioner mennesker står i fare for å bli vraket på Herrens dag.
Måtte ikke du være blant dem som mister livet! For denne gang gjelder det et evig liv. Ditt evige liv. 
Vis Jesus den respekt Han i sannhet har krav på: delta aktivt i minnehøytiden.
Jeg er klar over at dette ikke vil være populært innen menigheten av JV. Så hvordan kan du likevel nyte godene av Jesu offer? 
Vel, Jesus sier selv dette: 
Matt 18: 20 For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.»
Det finnes ikke noe krav om at man må være et bestemt sted eller at det må være mange tilstede, ei heller noen krav om tidspunkt og hyppighet til de Kristne. Fordi Jesus og Hans disipler var Jøder og derfor fremdeles underlagt Moseloven, samledes de i henholdt til den Jødiske skikk etter solnedgang; vel, dette er vel ikke så vanskelig å få til? Når det gjelder de første Kristnes vaner vet vi ikke særlig mye hva tidspunktet angår. Men hvorfor ikke bare gjøre det etter solnedgang, dersom du føler at dette betyr noe for deg? Det viktige er jo ikke når du gjør det, men at du gjør det!
Det finnes heller ikke noe krav om klesdrakt eller flotte taler; Jesus og Hans disipler hadde ikke masse dresser og flotte kjortler på seg. De hadde rett og slett på seg de samme klærne som de hadde på seg for å spise påskelammet. (Jeg har min tvil om at de var rene og fettfrie på fingre og klær etter et slikt måltid..) Så igjen: Det er ikke viktig hvordan du ser ut, men det er viktig at du deltar!
Hvem skal du gjøre det sammen med? Far, mor, søster, bror, barn; dem du har rundt deg! Husk forbildet på Mose´tid. Hele husstanden var samlet. 
Eller - kanskje du kjenner noen som du har lyst til å gjøre dette sammen med? 
Vi for vår del kommer til å innby så mange som vi føler for, og ta en liten minnestund etter middagen; uformelt - men alvorlig, og med masse glede i hjertet!
Det viktige er å gjøre det, ikke hvor - når - og med hvem.
For det er umulig å bli medarving til Guds rike uten å vaske sine klær rene i Lammets blod.
Johannes 6: 53 Jesus sa da til dem: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Hvis dere ikke spiser Menneskesønnens kropp og drikker hans blod, har dere ikke livet i dere. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar