fredag 15. juni 2012

Guds fulle rustning, hva er dét, og bruker du den?


Vi finner en oppfordring om å iklé oss en rustning i Paulus´s brev til Efeserne.
Han omtaler faktisk denne rustningen i brevet til Timoteus også, så den er tydeligvis av stor betydning. I dette innlegget skal vi se på hva de forskjellige delene av rustningen står for. Jeg har jo blitt gitt en forklaring om dette fra JV før, men nå, etter selv å ha lest DNT en rekke ganger, føler jeg at mitt syn har blitt noe mer nyansert enn hva det var før.
Paulus forteller jo hva de enkelte delene symboliserer, så deri ligger det ingen nye opplysninger; men de bakenforliggende opplysningene som de første Kristne må ha vurdert illustrasjonen ut fra, er ikke de samme som et medlem av JV´s organisasjon får servert, og det er av denne grunn vi skal se litt nermere på ordene vi finner her i 
Efeserne 6:
10 Til slutt: Bli sterke i Herren, i hans veldige kraft! 11 Ta på Guds fulle rustning, så dere kan stå dere mot djevelens listige knep. 12 For vår kamp er ikke mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet. 13 Ta derfor på Guds fulle rustning, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt. 14 Stå da fast! Spenn sannhetens belte rundt livet og kle dere i rettferdighetens brynje, 15 stå klar med fredens evangelium som sko på føttene. 16 Hold alltid troens skjold høyt! Med det kan dere slukke alle den ondes brennende piler. 17 Ta imot frelsens hjelm og Åndens sverd, som er Guds ord.
For best mulig å formidle mine tanker velger jeg å kommentere fortløpende fra teksten, og jeg markerer mine tanker med rød farge.
10 Til slutt: Bli sterke i Herren, i hans veldige kraft!

Noen ville kanskje hevde at det er Jehova han sikter til her, men det er faktisk ikke dét. Han snakker om Jesus. Så klart er dette, at til og med NW sier Herren her. Den veldige kraft Paulus sikter til er den hellige ånd, som er overgitt i Kristi hender av Far selv - altså av Jehova.
11 Ta på Guds fulle rustning, så dere kan stå dere mot djevelens listige knep. 
Er det ikke interessant at rustningen kommer fra Gud selv? Fra Far/Jehova? Da må det dreie seg om noe helt spesielt, ikke sant? Og legg merke til at det er ved hjelp av denne rustningen du kan motstå Djevelens listige knep. Så dette er viktig!
12 For vår kamp er ikke mot kjøtt og blod (fysiske legemer), men mot makter og åndskrefter (Herunder den makt organisasjoner og andre former for menneskelagde kontrollorganer har over medlemmer, drevet av demoner for å styre medlemmene bort fra den rene tilbedelse av Jesus), mot verdens herskere i dette mørket (vi kjenner til at det er en demon over hver eneste regjering på jord, og denne styrer og kontrollerer det politiske bildet), mot ondskapens åndehær i himmelrommet (de samlede styrker til Satan). 
13 Ta derfor på Guds fulle rustning (Det holder ikke at vi bare benytter én av rustningsdelen; Satans demoner er utspekulerte, og dessuten usynlige for vårt øye, så de ser enhver svakhet vi har - og benytteer seg av denne for å få oss til å falle. èn av de sterkeste våpen de har er å sørge for at vi opprettholder en uvisshet i vårt forhold til Far/Jehova, en usikkerhetsfølelse), så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt. (Rustningen er ikke bare for defansivt bruk; den er en angrepsrustning også. Den skal beskytte oss enten vi står stille, ligger i skjul, eller går til angrep. Hvis vi benytter alle delene på en riktig måte vil vi med sikkerhet kunne overmane alt! Minner ikke dette deg om Rom 8: 38 For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, verken det som nå er eller det som kommer, eller noen makt, 39 verken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning, skal kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus, vår Herre. ?)
14 Stå da fast! Spenn sannhetens belte (Hva er dette sannhetens belte? Sannheten om Jesu offers verdier. Å kjenne dette helt og fullt vil sørge for at man har full samling på sin tro - og på resten av rustningen. Et belte blir brukt for å holde benklærne oppe; i det gamle Israel var det en skam hvis noen mistet kontrollen over benklærne, for da blottla de seg. Dersom vi ikke har et klart bilde av hva Jesu offer innebærer for oss, vil vi også bli gjort til skamme. Dette beltet er derfor et bilde på den bekyttelse kunnskapen om Jesu offer har.)  rundt livet og kle dere i rettferdighetens brynje (med utgangspunkt i hva som skal til for å oppnå rettferdighet - nemlig troen på Jesus som Guds Sønn og verdens frelser, så er det ikke vanskelig å forstå hvordan dette vil utgjøre en betydelig beskyttelse når motstandernes ´piler´ hamrer løs på brystet vårt! Den som har det klart for seg at Jesu offer gjorde den som tror på Ham rettferdig overfor Far/Jehova, vil ikke frykte noe angrep, for han vil vite at han har evig liv; dette er en garanti direkte fra Jesus selv! Så dét å vite at man er rettferdigjort ved sin tro og ikke sine handlinger, men ved Jesu handlinger - er som en ugjennomtrengelig brynje over vårt bryst! Vi føler nok angrepene, men pilene gjør ingen skade.) - 15 stå klar med fredens evangelium som sko på føttene. (Fredens evangelium, hva er dét? Hva gir mennesker fred i hjerte og sinn? Evangeliet om Jesus Kristus. De som har fått høre hva Han gjorde for hele menneskeheten frykter intet lenger, de lever i fred med andre, og ikke minst i fred med Gud selv! 
Vi husker Rom 5: 1Da vi altså er blitt rettferdige ved tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus.
og kap 8: 1
Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.  2 For Åndens lov som gir liv, har i Kristus Jesus gjort deg fri fra syndens og dødens lov. 
Dette er et fredens evangelie; evangeliet om Jesus. 
Rom 1: 1Paulus, Kristi Jesu tjener, hilser dere, jeg som er kalt til apostel og utvalgt til å forkynne Guds evangelium,  2 det som Gud på forhånd har gitt løfte om gjennom sine profeter i hellige skrifter.  3 Det er evangeliet om hans Sønn, Jesus Kristus, vår Herre, ...)
16 Hold alltid troens skjold høyt! 
(Hvorfor sammenligner Paulus troen med et skjold? Fordi det er den virkning troen på Jesus vil ha for den troende Kristne mann og kvinne. Troen beskytter én. Troen får en til å unngå farer som blir kastet etter en, de bare preller av! Farene kan være alt fra urene tanker, ønsker og begjær man ellers ville ha hatt. Med den rette tro forsvinner disse ønskene av seg selv og blir erstattet med åndens frukter, beskrevet i Galaterne 5: 22 Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, 23 ydmykhet og selvbeherskelse.
Dersom man føler at slike ønsker har for stor kontroll i ens liv, kan man med rette spørre seg om man virkelig har forstått hvilken verdi Jesu offer egentlig hadde. En manglende forståelse av dette vil medføre mindre beskyttelse. )
 Med det kan dere slukke alle den ondes brennende piler. 
(Du ser her hvor viktig en dyp forståelse av Kristi offers betydning har i ditt liv? Den rette type tro vil beskytte deg mot alle typer angrep. Det er derfor med sorg jeg kan iakta enkelte Kristne som til stadighet later til å falle i diverse fristelser; deres medisin ville ha vært så enkel: skaff bedre innsikt i Rom 5. Alt de trenger å vite står egentlig der.. Men mange har det for travelt til å tenke selv. Derfor lytter de heller til andre - som har andre motiv med det de sier enn å sørge for at tilhørerne skal oppnå rettferdighet ved sin tro.. Disse fokuserer heller på synd og straff, og holder ´rettssaker´ og har innført lokale ´domsstoler´- også kalt eldsteråd, der den enkelte får utmålt sin ´straff´. Slik opprettholder man makten over sine medlemmer; men den enkelte ´synder´ kommer ikke videre i livet sitt, fordi han ikke får den rette medisin.. Å kutte beinet av en mann som er halt, hjelper ikke mannen. Disse eldste og deres domsstoler blir dermed et virkemiddel i Satans hender, for de holder ´synderen´ i en syndig tilstand. At Jesus fjernet denne tilstanden for snart 2000 år siden later det ikke til at de kjenner noe til - men det er dét som omtales bla. i Rom 5. )
17 Ta imot frelsens hjelm 
Har du tatt imot frelsen? Ja, jeg vet jo at JV steiler her; de mener jo at ingen kan si at de ér frelst. Dét mener de fordi de ikke forstår gjenløsningsspørsmålet, og verdien av Jesu offer. De ser nemlig ikke lyset som stråler frem fra evangeliet, men er helt sikre på at dét dé ser er det sanne bildet. Jaja - dem om dét. 
Å ta imot - hva tenker du om dét? For å kunne ta imot noe trenger du i og for seg bare å rekke ut hendene og gripe tak i det som blir rakt deg, gjør du ikke? La du merke til hva Paulus sier i Rom 5: 
¨2 Gjennom ham har vi også ved troen fått adgang til den nåde vi står i, og vi er stolte over håpet om Guds herlighet.¨ ...¨17 Døden fikk herredømme på grunn av ett menneskes fall. Hvor mye mer skal da ikke de som tar imot Guds store nåde og rettferdighetens gave, eie livet og få herredømme ved den ene, Jesus Kristus.
Som du ser her dreier det seg om en gave fra Gud, den omtales som Guds store nåde og rettferdighetens gave. Vel, hverken nåde eller det å få en gave er noe man har gjort seg fortjent til, ikke sant? Hvis du har gjort en rekke gale ting, og likevel blir frikjent, da er det av nåde. Du har slett ikke fortjent det. Dette er nåden: du var en synder, men Guds gave til deg er å stryke alle dine synder ut - både de du har gjort, og alle de du kommer til å gjøre i løpet av resten av ditt liv. Alt dette er slettet ved Jesu offer. Dersom du tror på at Jesus har gitt sitt liv for deg befinner du deg allerede i en rettferdig stillin infor Far/Jehova. 
Forstår du nå hvor viktig det er å ta imot  frelsens hjelm? Du ér allerede frelst ved din tro - uavhengig av hva du makter å gjøre eller om du kommer til å forfeile målet ditt i fremtiden. Det er faktisk bare én eneste ting som kan hindre deg i å innkassere frelsens lønn, og dét er dette: 
Matt 12:
31 Derfor sier jeg dere: All synd og spott skal menneskene få tilgivelse for, men spott mot Ånden skal ikke bli tilgitt. 32 Den som sier et ord mot Menneskesønnen, skal få tilgivelse. Men den som sier mot Den hellige ånd, skal ikke få tilgivelse, verken i denne verden eller i den kommende. 
Men hvem i all verden ville med vitende og vilje spotte Fars hellige ånd?!?! Derfor er dette et fakta: du som tror på Jesus som Guds Sønn, anerkjenner Ham som din Herre og frelser, har evig liv.  Du ér frelst. 
Det er av denne grunn Paulus sier at du skal ha frelsens helm på hodet. Tankene om at du er i en så begunstiget stilling infor Far/Jehova vil beskytte deg mot ethvert åndelig angrep du måtte komme ut for. Du vil ikke trenge å frykte noe som helst. 
og Åndens sverd, som er Guds ord.
Spør deg selv: hvis det er noe du lurer på, hvor søker du svaret? Forsøker du å finne det i et magasin skrevet av andre mennesker? Vel, det er den løsningen veldig mange benytter seg av. Synes du egentlig dette later til å fungere særlig bra? Ta da en kikk på hvor mange som faller fra av en eller annen grunn.. Se deg rundt i den menighet du tilhører;later de som sitter der til å ha funnet de riktige svarene? Hvor mange av dem kan du peke på og si at vedkommende ikke på ett eller annet tidspunkt i sitt liv har hatt én eller flere møter med de lokale eldste for å korrigere sin ferd? 
Men den som er vel bevandret i Guds ord, uforfalsket og rent, vet hva som gjelder og hvilken fantastisk stilling han befinner seg i infor Far/Jehova. Han har alt han trenger for å ta opp enhver kamp som måtte komme. Han har åndens sverd; Guds ord, som består i hans dype kunnskap om Guds måte å vurdere ting på, og viten om nåden, om frikjøpelsen, om det himmelske håp som følger de kristne, om hva som vil skje etter Harmageddon, hvilke oppgaver han vil få del i - osv osv. Stilt overfor angrep kan han forsvare seg, ja, ta livet av falske påstander og drive fienden på dør! 
Har du denne rustningen på? Eller synes du den mangler noen deler? Sett deg ned og studer, gransk, ja, gå i dybden hva Jesu offers verdi egentlig innebærer i ditt liv!
Da vil ingen angrep på deg ha noen virkning; ja ikke bare dét, en som er kledd med Guds fulle rustning vil i mange tilfelle ikke bli angrepet i det hele tatt! For motstanederen ser at du er velkledd; han velger heler dem som ikke har så sterk tro - de faller mye lettere.
Guds fulle rustning har i ett og alt med den gjerning som ble utført til gavn for hele menneskeheten på Golgata da Jesus ofret sitt mennekelige liv. 
Din forståelse av denne handling og hva det medførte er grunnlaget for de forskjellige delene i rustningen.
Jeg håper du har funnet noen nye tanker og kanskje fått litt mere innblikk i hva det vil si å ta imot nådens gave fra Far/Jehova. 
Gaven er fri - men du må rekke ut hånden for å motta den..  Eller som det sies i 
Johannes 3:
14 Og slik Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik må Menneskesønnen bli løftet opp, 15 for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv. 
Løfter du opp Jesus som din frelser? Da har du evig liv. Garantert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar