fredag 4. mai 2012

Smaker du bare på Guds ord?

Har du noen gang vært på vin-smaking? Du vet, det finnes en stor mengde vin-gårder der du kan komme og smake på deres produkter, og eierne håper jo på at du kjøper med deg noen flasker før du drar hjem. Kanskje du liker vinen deres så godt at du blir avhengig?!
I dette innlegget skal jeg ikke dvele ved vin og vintyper eller vinsmaking; sånt overlater jeg til dem som vet noe om slikt; jeg har ingen peiling hva sånt angår.
Jeg er mye mer interessert i Guds ord, og av og til kommer man over opplysninger som endrer ens forståelse drastisk!
Dette hendte meg i dag. Jeg har, som før nevnt i mine innlegg, kommet over en pastor for en Kirke i Singapore, han heter Joseph Prince, og han er en sann gudegave hva kunnskapsformidling angår! 
Han tok opp et emne som har vært til svie i ørene for mang en kristen opp gjennom tidene, som mang en kirkeleder har brukt som et advarende argument for å holde sine medlemmer på ´den rette sti´.  Vi finner grunnlaget for hans tale og for dette innlegget i 
Hebreerne 6:
4 Når noen en gang er blitt opplyst og har smakt den himmelske gave og fått del i Den hellige ånd,  5 har smakt Guds gode ord og den kommende verdens krefter,  6 og så faller fra, da er det umulig å fornye dem så de igjen vender om. De korsfester Guds Sønn på nytt og gjør ham til spott.
Helt umiddelbart gikk jeg i samme gamle felle og sa til meg selv at dette viser jo at det ér mulig for én som er en Kristen å miste sin tro, og at det er umulig å fornye ham. JV benytter seg selvsagt også av dette skriftstedet for å vise at de som forlater deres organisasjon befinner seg i denne situasjon. 
Men er det dét som menes med disse ordene?
For å ta dette med JV først: å anvende dette skriftstedet for å vise hva som skjer med dem som forlater organisasjonen og dens lære er fullstendig feil; legg bare merke til ordene i vers 4: har smakt den himmelske gave og fått del i Den hellige ånd, ; det er svært få JV som føler at dette gjelder dem personlig, det måtte i så tilfelle være dem som har et himmelsk håp, ikke sant?

Nei, dette gjelder ikke medlemmer av noe som helst spesifikt samfunn.
Hvem gjelder det for da?
Vel - hvem skrev Paulus dette til? Hebreerne, dvs. Israelittene; de Kristnede Israelittene. Men selv om han skrev dette til dem betyr ikke det at det ikke også gjelder for andre; det var tross alt ikke bare Israelitter som kom til tro på Jesus, var det? 
La meg illustrere dette:
Hvis du oppdager at det ligger en løs takstein oppe på taket på en byggning du er i ferd med å passere og sier til den du er sammen med: ´se opp for den løse taksteinen der!´, ville ikke en annen tilfeldig forbipasserende også ha nytte av denne opplysningen? Selv om du opprinnelig bare sa det til din venn som ikke befant seg i overhengende fare, kunne det jo ha reddet livet til den andre dersom vedkommende passerte under steinen da den virkelig falt ned.. 
Nå, hvem skrev Paulus til? Vers 4 avslører:
 4 Når noen en gang er blitt opplyst og har smakt den himmelske gave og fått del i Den hellige ånd, 
Her er det viktig å holde betegnelsene på den plass de hører til, for i dette ligger noe av nøkkelen til å forstå dette. 
I eksemplet over med deg og din venn / taksteinen finner vi tre individer nevnt, ikke sant? 
Du, vennen din og ´noen andre´. Det er i denne betydning vi skal forstå vers 4. Som en kontrast til uttrykket ´noen´- og som et bevis for at Paulus faktisk ikke snakke om Hebreerne (eller andre Kristnede mennesker) kan vi vise til vers 9 der han sier følgende:
9 Men når det gjelder dere, mine kjære, ..
Er du i stand til å se forskjellen? Paulus taler ikke til mennesker som ér Kristne og som så faller fra, og dette skal vi nå få ytterligere bekreftet:
For å forstå forskjellen på disse ´noen´ og på ´mine kjære´  skal vi tilbake til vinsmakingens verden.. Ja, jeg vet det virker litt rart..
Det har seg jo slik at noen synes det er artig å reise litt rundt og smake på forskjellige viner i ett eller annet flott vindistrikt, feks. i Frankrike eller Italia. Vakker natur og hyggelige mennesker, og én og annen god flaske vin blir det nok i bagasjen også!
Men så har du altså den andre ytterligheten, dem som ikke er så nøye på kvaliteten men heller på virkningen. Hvem er du mest lik? 
Synes du det høres flott ut å være en vin-smaker, og litt negativt å være av siste kategori? 
Men hva med den symbolske åndelige vin? Er du bare en som stikker innom Ånden av og til for å smake litt, og som synes dét du hørte var fint og det var riktig koselig der, men ´jeg må videre til neste´? Kanskje likte du ikke alt du så og hørte heller? Litt kritisk holdning mao.?
Ser du nå forskjellen komme til syne?
Paulus taler nettopp om slike som bare hadde ´smakt´ på varene; de livnærte seg ikke på dem, de slo seg ikke ned på ´vingården´ og ble boende der. De kunne finne på å stikke innom ved anledning; men de slo ikke rot. Og når de drakk av Ånden spyttet de den ut igjen - selv når de likte smaken.. 
Hvordan opplevde de første Kristne den hellige ånds tilstedeværelse?
Her følger en rekke henvisninger, du kan selv slå dem opp dersom du ønsker, men jeg tror nok du forstår poenget..
Apgj 2: 
4 Da ble de alle fylt av Den hellige ånd, og de begynte å tale på andre språk etter som Ånden ga dem å forkynne.
Da ble de alle fylt av Den hellige ånd, og de begynte å tale på andre spr...
Da ble Peter fylt av Den hellige ånd og svarte dem: «Rådsherrer og eldste...
Da de hadde bedt, skalv stedet der de var samlet. De ble alle fylt av Den...
Da sa Peter: «Ananias, hvorfor har Satan fylt ditt hjerte, så du kan lyve...
Men Stefanus var fylt av Den hellige ånd og rettet blikket mot himmelen, ...
Da gikk Ananias, og han kom inn i huset, la hendene på ham og sa: «Saul, ...
Da ble Saulus, som også het Paulus, fylt av Den hellige ånd. Han så troll...
Men disiplene ble fylt av glede og Den hellige ånd.
Ja, du forstår poenget ikke sant? De fikk ikke bare ´smake´ på Ånden, men de ble fylt. Når du sier ´full tank takk´ på bensinstasjonen forventer du vel ikke at du får én kopp med bensin? Nei, du forventer at tanken blir så full at det ikke er plass til mere, ikke sant?
Forskjellen på dem som var blitt fylt med kunnskap og hellig ånd - omtalt som ´mine kjære´ i Hebr 6:9 - og dem som bare hadde ´smakt´ på dette er følgelig stor.
Dem som bare ´smaker´ vil aldri forstå verdien av Jesu offer og de vil aldri få del i Den Hellige Ånds nådegaver heller; de vil absolutt ikke kunne forstå noe om den himmelske gave og den kommende verdens krefter. 
Selv om disse kanskje fra tid til annen faktisk lytter til Guds ord fra Bibelen, vil de ikke kunne bære den rette form for frukt. Paulus viser dette i disse versene: Heb 6:
7 Når en åker drikker regnet som stadig faller på den, og bærer grøde til nytte for dem som dyrker den, får den velsignelse fra Gud.  8 Men bærer den torn og tistel, er den til ingen nytte. Forbannelsen er ikke langt borte, og det ender med at åkeren blir svidd av. 
Når du nå leser disse versene, legger du nå merke til at han benytter uttrykket ´drikker´? 
For det er i sannhet forskjell på å smake og å drikke, ikke sant? 
I dette eksemplet kan det være du som er ´åkeren´, ´regnet som stadig faller´ er Guds Ånd, og det er du som bærer grøden. Hva slags grøde du bærer er avhengig av ditt åndelige ´jordsmonn´; noen har harde hjerter, og der slår ikke Guds ord rot, torner og tistler vil vokse. De er ikke til noen nytte for Gud og vil bli svidd av. 
Paulus vender nå fokusen til noen andre:
 9 Men når det gjelder dere, mine kjære, er vi overbevist om at det står bedre til, og at dere er på frelsens vei, selv om vi taler som vi gjør. - Her er det ikke lenger ´smakere´ han taler til; dette er til mennesker som til stadighet lar seg fylles opp av Ånden og lever i samsvar med den. 
10 For Gud er ikke urettferdig så han glemmer det dere har gjort, og den kjærlighet dere har vist hans navn ved å tjene de hellige, nå som før. - Du merker deg sikkert at disse hadde vært vedholdende i å tjene de hellige, alle sine Kristne søsken? De var ikke ´smakere´. 
11 Vi ønsker bare at hver og en av dere helt til det siste må vise like stor iver etter å bevare håpets fulle overbevisning. - Håpets fulle overbevisning? Hva mener du dét er? For meg er det dette:
Joh 3:
16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. - Finner du noe uttrykk for tvil om din fremtid i disse ordene? Tror du på Jesus har du evig liv, ikke sant? Hvor sikker er du på dette? Er dette din fulle overbevisning? Eller har også du latt andre så tvil om din frelse ved å benytte seg av Heb 6: 4 som vi nå setter under ´lupen´? 
12 Da må dere ikke være likegyldige, men ha dem til forbilde som på grunn av tro og utholdenhet arver det som Gud har lovet.
Ja, det er bare dem som fortsetter å drikke av Ånden og husker på eksemplene fra fortiden som blir styrket. 
13 Da Gud ga Abraham løftet, sverget han ved seg selv, for han hadde ingen større å sverge ved. 14 Han sa: Sannelig, jeg vil velsigne deg rikt og gjøre din ætt uendelig tallrik. 15 Og Abraham ventet tålmodig og fikk det Gud hadde lovet ham. 
For dem som ´bor på vingården´ og selv utgjør en ´god åker´ kan også tiden virke lang, men vi kan være like sikre på vårt håp som Abraham; hans ønske gikk i oppfyllelse!
16 Mennesker sverger jo ved en som er større, og eden er en stadfestelse som gjør slutt på alle innvendinger. 17 Gud ville gjøre det helt klart for arvingene til løftet at hans beslutning var uforanderlig. Derfor gikk han også god for den med en ed.
Husker du hva Han lovte ved sin Sønn? Du har akkurat lest det fra Joh 3: 16..
Hvorfor ikke stole fullt og fast på Hans ord? Skal vi la andre mennesker få komme med sine forkvaklede idéer om synd og straff og ved dette ta vår glede og vårt håp fra oss - fordi dé bare er ´smakere´ og ikke drikker regelmessig av ´Guds regn´?
18 Med løfte og ed, to ting som ikke kan forandres – og Gud kan ikke lyve – skulle vi ha en mektig trøst, vi som har søkt tilflukt ved å gripe det håpet som ligger foran oss. 
I Åndelig forstand er det helt ok å være en dranker! Dess mer du drikker dess mer lykkelig blir du - du blir ikke syk, men fylt av Ånden! 
19 Dette håpet er et trygt og fast anker for sjelen. Det når innenfor forhenget, 20 dit Jesus gikk inn som forløper for oss, 
Legger du merke til hvordan Paulus har tatt oss med fra ´smaker-tilværelsen´ til dét å stadig ´drikke´ av Guds Kunnskap, glede oss over håpet, og bli fylt av Den hellige Ånd, for så å vise hva som ligger foran de Kristne?
Det ligger jo mye i disse ordene: Jesus gikk inn som forløper for oss, - alle er jo enige om at Han gikk inn i Himmelen etter sin død, ikke sant? Legg nå merke til hva han videre sier i:
Rom 6:
 5 Har vi vokst sammen med Kristus i en død som er lik hans, skal vi være ett med ham i en oppstandelse som er lik hans. 
Den Kristne mann og kvinne kan ikke dø; dét er mot Jehovas løfte. Han kan ikke lyve; Hans besluttninger er uforanderlige. Han har lovt at ¨enhver som tror på Ham Han sendte, Jesus, har evig liv. Ikke at vedkommende skal få evig liv; nei - at vedkommende har  evig liv. Han sier faktisk dette i 
Joh 11:
25 Jesus sier til henne: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. 26 Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø. Tror du dette?»
Ja, tror du dette? Det er jo dette Bibelen sier; det er jo dette som er det Kristne håp, er det ikke? Men - tror du virkelig på dét?
Er dét at noen mennesker sitter og finner på en mengde invendinger mot dette håpet noe godt grunnlag for at du skulle tvile på Guds eget ord? 
Når Han sier at den som tror på Hans Sønn har evig liv - så betyr det at vi som tror på Jesus ikke kan dø. Vi kan riktignok, og må, forlate vårt kjødelige legeme; men vi som individ dør ikke av den grunn. (Jvnf 1 Kor 15: 20-23, 44, 51-57)
Hva er giften i dette bildet? Er det Guds eget ord i Bibelen, eller er det den menneskelige lære som trekker ned verdien av Hans Sønns gjenløsningsoffer og selve meningen med Guds Rike - å gjeninnføre Hans vilje både i himmelen og på jorden? 
Lytter du til dem som stikker innom Guds ord av og til - kanskje siterer de fra Bibelen nå og da - når denne tilsynelatende bekrefter deres meninger - men ellers forkaster de Hans ord og løfter som om det gjelder for noen andre enn hver enkelt troende Kristen? Lytter du til ´smakeres´ ord vil du fort kunne falle fra, og resultatet blir at du vil være full av usikkerhet i forhold til din egen fremtid, urolig overfor ´smakernes´ meninger, og sterkt påvirket av deres holdninger angående verdien av Guds ord - de vil finne sine egne ord mer verdifulle og rettningsgivende enn Hans.. Men for å gi sine meninger preg av å være fra Gud viser de til sin ´opplyste´ tilstand.
La oss vende tilbake til Hebr 6 et lite øyeblikk:
4 Når noen en gang er blitt opplyst og har smakt den himmelske gave og fått del i Den hellige ånd,....
Fra tid til annen opplever vi bokstavelige lynglimt,ikke sant? Ett kort øyeblikk med intenst lys, for så å vende tilbake til mørket. (hvis dette skjer om natten da. Åndelig sett befinner verden seg jo i et mørke, så bildet er nå riktig fint synes jeg.) 
Paulus sier jo at noen én gang har blitt opplyst.. Altså snakker han ikke om en vedvarende lyskilde, gjør han? Hvilken gavn har du av noen som én gang hadde et klart bilde av det som foregikk, men som forlot dette lyset på leting etter noe annet, feks. sin egne meninger? 
(Noen vil med én gang si at det er dét jeg gjør. Ok. La dem bevise dét da. Det er Jehova - via sin hellige ånd og Jesus, samt apostlene - som har lovt at alle de som tror på Jesus har evig liv - ikke jeg. Det er Ham som via Paulus har sagt at vi må forlate våre fysiske legemer og innta en åndelig kropp for å oppnå uforgjengelighet - ikke jeg. Det er Jehova som har sagt - igjen ved sin Hellige ånd - at frelsen bare oppnås via Jesu navn- ikke jeg. At dette innebærer at man ikke kan bli frelst ved medlemsskap i en organisasjon er ikke mitt påfunn; dét er konsekvensene av Jehovas egne ord. 
At man oppnår en rettferdig stilling overfor Gud fordi man tror på Jesu offers sanne verdier er da heller ikke mitt påfunn? Men du verden så fantastisk det er!!!
At noen finner det passende å rikke ved Hans ord for å få dem til å stemme med sine meninger er da heller ikke min feil, er det?
At noen finner det fornuftig å lytte til disse i stedenfor til Hans ord slik de står skrevet i DNT er da ikke min feil? 
At enkelte er fornøyd med å være ´smakere´ og dermed går glipp av den næring som regelmessig åndelig regn fra Hans ord ville ha medført for dem, er da ikke min feil? Guds ord ligger da like åpent for dem som for meg?)
Min oppgave er bare å gjøre deg oppmerksom på at tilbudet står ved lag; Guds løfter er like gyldige i vår tid som for snart 2000 år siden, og de er like ved å få sin oppfyllelse! 
Spørsmålet blir vel om dette er som et lysblink som opplyser ditt sinn i et kort blaff, for så å etterlate det like mørkt som før det kom. Ingen kan leve lenge på dét man så i går..  Tenk deg at du er ute og kjører langs en mørk vei. Plutselig slukker lyset på bilen... Hva skal du gjøre? Du kan jo stoppe opp; dét er nok tryggest, tror du ikke? Og så kan du vente til det kommer en annen bil, legge deg ´på hjul´ og benytte deg av vedkommendes lys. Eller - du kan sjekke sikringen til lysene dine, evnt. skifte den, og hvis dette ikke fungerer kan du jo skifte pærene. I begge tilfelle står du ikke hjelpeløs, gjør du? 
I åndelig henseende vil du aldri kunne bli hjelpeløs: Englene og Den Hellige Ånd er lovt å skulle hjelpe deg gjennom mørket. De er dine ´sikringer´ og ´lyspærer´. 
Dette er Jehovas egne løfter. Det er ditt valg om du velger å stole på dem, eller om du heller vil ´legge deg på hjul´ etter noen som kjører forbi - det er ikke engang sikkert de skal samme vei som deg - men de har da lys...ser du farene ved å sette sin lit til andres lys? De kan lede deg inne på en vei du ikke hadde planlagt å kjøre, ja til et helt annet sted enn dit du skulle.. 
Nei min venn; sørg for å ikke bli en ´smaker´ men en som drikker av Den Hellige Ånds forråd i fulle drag! 
Ja, la deg fylle av den Hellige Ånd! 
Da kan du ikke falle fra frelsen, noensinne! 
For dette har Jehova også lovt:
Rom 8:
35 Hvem kan skille oss fra Kristi kjærlighet? Nød, angst, forfølgelse, sult, nakenhet, fare eller sverd? 36 Som det står skrevet:
           For din skyld drepes vi dagen lang,
           vi regnes som slaktesauer.
37 Men i alt dette vinner vi mer enn seier ved ham som elsket oss. 38 For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, verken det som nå er eller det som kommer, eller noen makt, 39 verken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning, skal kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus, vår Herre.
Legger du merke til at du også nevnes der? Joda, du er en ´annen skapning´.. Dine feil og mangler vil aldri være tilstrekkelig store til at de kan ta fra deg Jesu kjærlighet! Ikke engang død eller liv kan frata deg denne!
Ha dette friskt i minne, hver dag!
Som et aproppos til dét å la seg opplyse:
Ef 1:
17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få en Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud å kjenne. 18 Må han gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til, hvor rik og herlig hans arv er for de hellige 19 og hvor overveldende hans kraft er hos oss som tror. 
20 Med denne veldige makt og styrke reiste han Kristus opp fra de døde og satte ham ved sin høyre hånd i himmelen, 21 over alle makter og åndskrefter, over alt velde og herredømme og over alle navn som nevnes kan, ikke bare i denne tid, men også i den kommende.
De som heller velger å stikke innom av og til for å ´smake´ på Guds ord henger Kristus tilbake på ´pælen´ eller korset, slik det nå engang sies i de eldste skriftene. Slike vil vi naturligvis ikke følge. Da blir man jo igjen underlagt lover og regler; menneskers lover og regler denne gang, for Guds Lovverk til Moses og Israel er jo oppfylt og gjelder jo ikke for de Kristne lenger.
Så enten ´drikker´man regelmessig av Guds eget ord og får dermed del i Den Hellige Ånd direkte, eller så stikker man bare innom av og til og ´smaker´ på varene.
Er man en ´smaker´ vil man leve under lover og regler; er man en som ´drikker´ i fulle drag lever man av nåde og ved hellig ånd.
Dette er vårt valg; velg vist min venn!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar