søndag 29. april 2012

Den Hellige Ånd i forbedret forståelse!


Har du undret deg over disse ordene?
Mat 12:
31 Derfor sier jeg dere: All synd og spott skal menneskene få tilgivelse for, men spott mot Ånden skal ikke bli tilgitt. 32 Den som sier et ord mot Menneskesønnen, skal få tilgivelse. Men den som sier mot Den hellige ånd, skal ikke få tilgivelse, verken i denne verden eller i den kommende. 
Lukas 12:
10 Og hver den som sier et ord mot Menneskesønnen, skal få tilgivelse. Men den som spotter Den hellige ånd, skal ikke få tilgivelse.
Det er mange Kristne som går rundt og tror at Den Hellige Ånd er en person; og at den som en uavhengig person utgjør én del av en treenig Gud. 
Vel, de siterte skriftstedene taler dette syn imot, gjør de ikke? For ´treenighetslæren´ bygger jo på at Gud selv - Jehova - er like betydningsfull som Jesus, og den hellige ånd.
Men dersom dette var tilfelle kunne jo ikke Jesu ord ha noen betydning, kunne det? For hvis man skulle kunne få tilgivelse når man syndet mot Ham, men ikke for en synd mot den hellige ånd; da er de jo ikke likestilt, er de? 
Ergo må det være mer ved den hellige ånd vi trenger å forstå. For - iallefall når det gjelder tilgivelse for ens handlinger - Den Hellige Ånd være av større betydning enn Jesus hva respekt angår. 
Det er litt komplisert å skrive om dette, fordi jeg på ingen måte tar sikte på å redusere den respekt og den ære vi skal vise Jesus, men samtidig forsøker å vise at vi skylder Den Hellige Ånd mer oppmerksomhet enn de aller fleste later til å være klar over.
Vi finner beskrivelsen av Ånden i Johannes 14 og 16 der den omtales som Talsmannen og Sannhetens ånd og den skulle virke til veiledning, profetering, herligjøre Jesu navn, og forkynne om Jesus til Jesu etterfølgere. Måten dette skulle komme til å foregå på omtales i 
1 Kor 12
1Når det gjelder Åndens gaver, søsken, vil jeg at dere skal ha kunnskap om dem.  2 Dere vet at da dere var hedninger, ble dere viljeløst revet med til de stumme avgudene.  3 Derfor kunngjør jeg for dere at ingen som taler i Guds Ånd, sier: «Forbannet er Jesus!» Og ingen kan si: «Jesus er Herre!» uten i Den hellige ånd. 4 Det er forskjellige nådegaver, men Ånden er den samme.  5 Det er forskjellige tjenester, men Herren er den samme.  6 Det er forskjellige kraftige virkninger, men Gud er den samme, han som er virksom og gjør alt i alle.  7 Hos hver enkelt gir Ånden seg til kjenne slik at det tjener til det gode.  8 For ved én og samme Ånd blir det gitt én å tale visdom, en annen å formidle kunnskap,  9 én får ved den ene Ånd en spesiell trosgave, en annen får nådegaver til å helbrede, 10 og én får kraft til å gjøre under. Én får den gave å tale profetisk, en annen å bedømme ånder, én får ulike slag av tungetale, og en annen kan tyde tungetale. 11 Alt dette gjør den ene og samme Ånd, som deler ut sine gaver til hver enkelt slik han vil.
Vi kan levende forestille oss at én måte å spotte Den Hellige Ånd på, er ved å ignorere disse nådegavene. 
Blant JV hevdes det at det er Satan som står bak dem som benytter seg av disse nådegavene i våre dager; Jesus ble også beskylt for å utføre sine mirakler ved hjelp av Satan - eller Beelsebul, slik det berettes om i 
Mat 12:
24 Men da fariseerne hørte det, sa de: «Det kan bare være ved hjelp av Beelsebul, herskeren over de onde åndene, at denne mannen driver de onde åndene ut.»
Konsekvensen av denne tanke kommer klart til uttrykk i dette verset:
28 Men er det ved Guds Ånd jeg driver ut de onde åndene, da har jo Guds rike nådd fram til dere.
Vi ser av dette at JV sier ett og mener noe annet: hvordan? Jo, de sier at Guds Rike ble opprettet i Himmelen i 1914, men benekter de fysiske vitnesbyrd som legges frem i form av nådegavene. Akkurat som de skritflærde og Fariseerne på Jesu tid mener de nok at Jesus er kongen i Guds Rike, men Han er altså ikke gitt annen makt enn å lage en organisasjon og alt Han skal gjøre gjøres via denne, for alt annet er Satans verk...
Så sårende dette må være for den Hellige Ånd! Ja, for min egen del kan jeg ikke forstå annet enn at dette er den rene spott..
Men, ett spørsmål gjenstår jo: hva er Den Hellige Ånd? 
Dersom det ikke er en person - og fordi den kan gjøre seg kjent på hvilken som helst måte den finner det ´til det gode´ er det tydelig at dette dreier seg om noe annet. Hva er fellesnevneren til alle nådegavene vi finner omtalt i, feks. 1 Kor 12?  
3 Men jeg sier dere at ingen som taler i Guds Ånd,...6 Det er forskjellige kraftige virkninger, men Gud er den samme, han som virker alt i alle
Den Gud det snakkes om her, er Jehova. Det er mao Hans Ånd som deles ut ´til det gode´ og ´som virker alt i alle´.  
Nå, ettersom vi altså har å gjøre med Jehovas egen Ånd, kan det jo altså ikke være en person, ikke sant? Han er da ikke to? Men hva er det da? 
Noen har forsøkt å beskrive denne Ånd som en kraft, og jeg finner den forklaringen veldig lettfattelig. Man kan sammenligne den med elektrisk strøm; den sendes ut fra et kraftverk - Jehova - og styres via et fordelingssenter - Jesus - ut til forbrukerne - oss - som så benytter kraften på forskjellige måter - alt til det gode for oss. 
At Jesus har stor betydning for fordelingen av denne kraften finner vi bekreftelse på i 
Joh 14
26 Men talsmannen, Den Hellige Ånd, som Faderen skal sende i mitt navn, han skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere.
Du legger sikkert merke til at Ånden bare kan sendes i Jesu navn? Med andre ord kan ikke denne Ånd deles ut dersom man ikke ber om den i Jesu navn. Legg nå også merke til hva Han sier i 
kap 16:
 7 Men jeg sier dere sannheten: Det er det beste for dere at jeg går bort. For dersom jeg ikke går bort, kommer ikke talsmannen til dere. Men går jeg bort, da kan jeg sende ham til dere. 
Har du flyttet fra én bolig til en annen noen gang? Da har du måttet ringe til det lokale strømforsynings-selskapet for å bestille kraft, ikke sant? 
Ser du hvor god sammenligningen er? 
Jehova er en uendelig kraftkilde og Han kan styre deler av denne kraft dit Han ønsker; hvis hele denne kraften ble utladet på én gang ville hele skaperverket vært lagt øde umiddelbart..
Så hva skjedde etter at Jesus hadde stått opp? Jo, Han bad sin Far om å sende deler av denne kraften til seg slik at Han kunne begynne å dele den ut til dem som bad Ham om den. Det er av denne grunn Paulus sier dette i 
1 Kor 12 
 3 Men jeg sier dere at ingen som taler i Guds Ånd, kan si: «Forbannet er Jesus.» Og ingen kan si: «Jesus er Herre» uten i Den Hellige Ånd.
Man kan også snu litt på dette og slå fast at det er et tegn på Den Hellige Ånds virksomhet dersom hvem som helst sier at Jesus er Herre. Vi ser en mengde Kristne si akkurat dette, gjør vi ikke?
Så når du er vitne til én eller fler av de nådegaver som omtales i DNT - og da kanskje særlig i konsentrert form i nettopp 1 Kor 12: 4-11- hva tenker du da i ditt stille sinn? 
Er du vant med - som jeg var - å bedømme dette som et utslag av Satans påvirkning? Da har du virkelig noe å jobbe med, for denne idé er IKKE I SAMSVAR MED DNT. 
Den Hellige Ånd i virksomhet er det nærmeste man kan komme vår himmelske Far i vår tid. 
Du kan ikke be om å få del i denne ånd og samtidig klassifisere nådegavene som et utslag av Satans bedrag, kan du? 
For ytterligere forståelse av hva og hvem Den Hellige Ånd deles ut over kan du gjerne lese resten av 1 Kor 12, fra vers 12- 31.
Selvfølgelig vil JV invende at disse nådegavene skulle få sin ende; dét er jo derfor de mener at det er Satan som styrer disse nå. Ok, så la oss bruke noen linjer på dette argumentet.
Hvor har JV denne tanke fra? 
Det har de hentet fra 
1 Kor 12: 
8 Kjærligheten faller aldri bort. De profetiske gaver skal opphøre, tungene skal tie, og kunnskapen skal ta slutt. 
Som du ser er det nådegavene det tales om, så derom hersker det ingen tvil. Nå sier JV altså at disse skulle ta ende, og de hevder at dette ville skje når apostlene døde ut, for - etter deres utsagn - hadde apostlene den evne å gi disse nådegavene videre, men de som fikk dem kunne ikke gi dem videre; dermed mener JV at disse nådegavene ville dø ut, og Satan overta dem for å villede. 
Ok. Hva sier Paulus?
Legg merke til hva han sier bare én setning senere:
9 For vi forstår stykkevis, og vi taler profetisk stykkevis. 10 Men når det fullkomne kommer, skal det som er stykkevis, forsvinne. 
Det som er stykkevis var forståelsen man hadde kommet til som en følge av Den Hellige Ånds virksomhet; denne skulle opphøre, dvs man skulle ikke lenger ha en stykkevis forståelse av noe - og når skulle dét skje? Når det fullkomne kommer, sier Paulus. 
Så når kom det fullkomne? Etter apostlenes og deres etterfølgeres død? Har du sett noe som tyder på at det fullkomne har kommet? 
Nei? 
Ikke jeg heller. Og det er ikke rart, for det fullkomne kan ikke komme før den siste prøve er overstått etter de tusen år, og Jesus har gitt tilbake kongemakten til Jehova; da - og først da - opphører behovet for den hellige ånds virksomhet for fra dette tidspunkt vil Jehova være alt i alle; Hans Ånd vil flyte fritt blant alle. La du merke til ordene i 
Matt 12?
32... Men den som sier mot Den hellige ånd, skal ikke få tilgivelse, verken i denne verden eller i den kommende.
Dersom Den Hellige Ånds virksomhet skulle opphøre etter apostlene og deres etterfølgeres død, hva i all verden menes det da med disse ordene?
Er det ikke tydelig at denne ånd skal være i full virksomhet under begge tids-epoker? 
Å bruke vers 8 for å bevise at det er Satan som står bak åndens nådegaver i vår tid er virkelig å spotte Den Hellige Ånd. Ser man det i lys av vers 10 finner man jo straks ut at denne lære er fullstendig i strid med sammenhengen, og derfor i strid med Guds eget ord.
JV´s ledere står bak denne vranglære, og de vil snart måte stå til rette for dette.
Heldigvis finnes det en mengde Kristne som ikke klassifiserer nådegavene slik JV gjør. 
Dersom du velger å følge den veiledning du finner i Guds eget ord kan det ikke gå galt med deg. Men det vil ikke bli lett for dem som velger å følge menneskers lære..
Dersom man altså synder mot den hellige ånd synder man mot Jehova selv. 
Plutselig forstår jeg noe jeg ikke har forstått før: Opp gjennom mitt liv har jeg gått og lurt på hvilken synd man kunne begå som man ikke kunne få tilgivelse for, og under samtaler med andre har vi kommet frem til diverse forklaringer. Men så leser jeg ordene i Matt 12 igjen, og ser til min store forbauselse at de slett ikke snakker om synd mot den hellige ånd uten å svare på hva dette ér...
La du merke til det? Ikke?
Se: 
Matt 12: 32... den som sier mot Den hellige ånd,  og i Lukas 12: 10... den som spotter den hellige ånd. 
Hva lærte vi nå? Jo, vi lærte hva synden mot den hellige ånd ér: å tale mot den, og å spotte den. 
Det tok meg 51 år å komme til denne forståelse.. Men så klinkende klart dette er! Så lett å forstå, men så blindet man har blitt når man lytter til andre enn Guds eget ord! WOW. 
Det får meg til å lure på egen evne til å se... uten ånden ville jeg i allefall ikke ha sett dette, for det er jo akkurat dét jeg har erfart i de foregående 51 årene..
Jeg håper du har hatt nytte av dette innlegget og har fått en utvidet forståelse av et tema som for mange er vanskelig å forstå.
Selv satte jeg aller mest pris på å få vite hva synden mot den Hellige ånd egentlig ér! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar