søndag 2. oktober 2011

´Duty free love´- har du hørt om dét?

Når vi er på tur utenlands er uttrykket ´duty free´ alltid noe vi legger merke til, ikke sant? 
Det virker forlokkende, for vi ønsker vel alle å få mest mulig for våre sårt oppsparte penger.. Kan vi spare noen kroner her og der på ellers dyre varer - varer vi normalt ikke ville se oss råd til å kjøpe - sitter vi plutselig med fanget full av ting vi har ønsket oss i lange tider! Det være seg klokker, parfymer, brennevin etc..
Men uttrykket ovenfor - dét har du nok ikke sett før? ´Duty free love´... Nei - dét har heller ikke jeg; dét falt meg plutselig inn. Men synes du ikke det er fint? Tanken om at du kan bli vist - og kan vise - kjærlighet uten at noen krever noe ekstra! Dét ville jammen være noe, ikke sant?
Vel - du kjenner vel meg etterhvert.. Jeg tenker jo nesten utelukkende på hvor misforstått Gud og Hans sønn Jesus har blitt av de aller fleste. Det er skremmende å se hvor innviklet de er i forskjellige meningsbilder, frykt for dom, og redsel for å bryte de reglene andre mennesker pålegger dem under dekke av å skulle representere Jehova eller Jesus.
Ja, nå begynner du kanskje å se hvor jeg vil hen med uttrykket ´duty free love´? 
Dét jeg vil vise deg er at du allerede vandrer inne i denne duty free-love ´butikken´ - ja, at du har vandret der i hele ditt liv - uten kanskje å forstå det! 
Det som er så sørgelig er at denne butikken er oversvømt med individer som forteller deg hvor du skal gå til enhver tid.. ´Gå dit´, - ´nei, kom heller hit´... ´dette må du gjøre for å få del i dette engangstilbudet!´ ´begrenset holdbarhet, kjøp nå!´ ja, også skilt med ´sterkt nedsatte priser´ griner mot deg; noen varer er nesten helt gratis! 
Så der går du da - i en åndelig butikk, med en uendelighet av varer å velge mellom! Uten å tenke på at du egentlig befinner deg inne i en butikk, og at alt er samlet under étt tak. Du er mye mer opptatt av å se på de enkelte varene enn på butikken i seg selv - hvem tenker vel særlig over hvordan butikken er bygget opp, dens fundamenter, rammeverk og utforming med tak, vegger og gulv. Det er varene vi er der for, ikke sant? - Men hva er vel varene verd dersom de ikke kan legges frem et sted? 
Det er slik jeg forstår Guds åndelige byggverk; det er også slik Paulus illustrerer dét i 1 Kor 3. 
Dersom du forstår poenget i hans ord vil du se en helt annet virkelighet neste gang du betrakter den åndelige tilstand vi mennesker befinner oss i. 
Har du lyst til å se hvordan han argumenterer?
vers 10:
I kraft av den nåde Gud har gitt meg, har jeg lagt grunnvollen som en klok byggmester; andre bygger videre på den. Men enhver må se til hvordan han bygger. 11 Ingen kan legge noen annen grunnvoll enn den som er lagt, Jesus Kristus. 12 Om nå noen bygger på grunnvollen med gull, sølv, edelstener, eller med tre, høy eller halm, 
Som du sikkert legger merke til, har det blitt lagt ned én grunnstein - fundamentet som byggningen står på - og denne er Jesus Kristus. Ingen kan legge en annen grunnvoll enn denne; det er den eneste som finnes. 
Så merker du deg kanskje at man bygger med forskjellige materialer på denne grunnvollen? Ja, noen legger voldsomt mye energi i å bygge; de er fryktelig nøye og anstrenger seg enormt - å bygge et hus av gull, sølv og edle stener krever masse arbeide! Ikke bare det å finne disse - som jo er vanskelig nok i seg selv - men de skal også tilpasses! 
Andre benytter seg av materialer som er lettere å bearbeide; tre, høy eller halm. Ja, dette er lette hus å bygge! 
Det er derfor Paulus sier det følgende:
13 ..så skal det en gang vise seg hva slags arbeid hver enkelt har gjort. Dommens dag skal gjøre det klart, for den åpenbarer seg med ild, og ilden skal prøve hvordan den enkeltes verk er.
Så der går du da, i et hus du har bygd selv - det er ditt åndelige byggverk vi snakker om; din personlige oppfatning om åndelige spørsmål. 
Men jeg fasineres av dét Paulus sier videre her..
14 Om det noen har bygd, blir stående, skal han få sin lønn. 15 Dersom hans verk brenner opp, må han lide tapet... 
Dette virker jo naturlig, ikke sant? Hvis du selv er ansvarlig for ditt åndelige byggverk, så må du jo også ha ansvaret for kvaliteten på det? Sett fra vår side virker dette bare logisk. Men hva er det Paulus nå sier?!
...Selv skal han bli frelst, men da som gjennom ild. 
For en setning! ´Selv skal han bli frelst´! Uansett kvaliteten av ditt åndelige byggverk vil du bli frelst! Går dét an da? Er det ikke viktig å ha eksakt kunnskap ; ja, dyptgående viten om åndelige ting? Hva er det som gjør at én som har lagt ned voldsom energi og masse tid på å finne og foredle sitt byggverk ikke stiller sterkere hva frelsen angår* enn de som har bygd med halm? (*Dessto bedre materialer, dess lettere vil prøvens ild passere)
Paulus avslørte det i vers 11. La du virkelig merke til hva det står der? 
11 Ingen kan legge noen annen grunnvoll enn den som er lagt, Jesus Kristus. 
Disse enkle skriftstedene viser oss noe helt spesielt: de som bygger på troen på Jesus blir frelst uavhengig av sine anstrengelser! Det er naturligvis slik at dersom man bygger et åndelig byggverk med dårlige materialer vil de kunne brenne opp. Men ettersom det ikke er vi som legger grunnstenen; den er lagt av Jesus selv - så vil vi bli frelst. Hvis det hadde vært vi selv som skulle legge grunnstenen - fundamentet - for vår tro, ville alt ha brent opp. Men fordi fundamentet er lagt av Jesus, er vi sikre! 
Ser du hvilken utrolig gave vi har del i? Vi som tror på Jesus kan ikke unngå å bli frelst! 
Så har vi da ´tilbudsplakatene´ inne i dette åndelige byggverk.. ´Se her!´ ´Salg´ ´Tre til prisen av to´etc. Man lokkes og dras av sine øyne og ører. 
Paulus hadde dette problemet med menigheten i Korint; det var derfor han skrev den illustrasjonen du nettopp har sett på. Leser du i vers 4 finner du at noen synes at enkelte av tilbudene var bedre enn andre:
 4 Når én sier: «Jeg holder meg til Paulus» og en annen: «Jeg til Apollos», er dere ikke da som alle andre mennesker?
Noen foretrekker den éne type åndelige ´varer´; andre en annen type. Men felles for alle varene er at de befinner seg inne under det samme taket, ikke sant? De er alle sammen lagt på samme fundament. Kristus. 
Paulus sier derfor dette om alle de som tjener som ´varer´ i Guds tilbudshyller:
7 Derfor er de ikke noe, verken den som planter eller den som vanner, men bare Gud som gir vekst.  8 Den som planter og den som vanner, er ett, men de skal få lønn hver etter sitt eget arbeid.  9 For vi er Guds medarbeidere, og dere er Guds åkerland, Guds bygning.
Ut fra disse svært enkle og fullstendig sanne ordene utleder vi følgende:
Det er komplett likegyldig hvor og fra hvem du lærer sannheten om Jesu offer å kjenne; dersom dét de forkynner får deg til å tro på Jesus har du begynt å bygge på rette grunnstein, og du vil oppnå frelse. Vi legger merke til hva Paulus videre sier i 
1 Kor 12:
3 Men jeg sier dere at ingen som taler i Guds Ånd, kan si: «Forbannet er Jesus.» Og ingen kan si: «Jesus er Herre» uten i Den Hellige Ånd.
Når du nå ser deg rundt i den store butikken som vi for enkelthets skyld kan kalle ´Kristendommen´ - hva ser du nå? Har ditt syn på disse endret seg etter å ha studert Paulus´s ord i kap 3? Det burde det. For der du før så djevelens verk, må du nå se i øynene at det faktisk er den hellige ånd som virker.. Ja, denne konklusjon er vanskelig å svelge, ikke sant? Tro meg - det har også tatt lang tid for meg å innse dette. 
Men ærlig talt - hvilke valg har vi? Skal vi forkaste slike uttalelser som de Paulus kommer med i 1 Kor kap 12 om den hellige ånds nådegaver og Jesu legeme, kirken - hvorfor bryr vi oss da i det hele tatt om resten av hans ord? Er det rimelig å mene at man kan velge seg ut hvilke ord som er sanne, og forkaste andre? NEI - sånt kan ikke ærlige og oppriktige mennesker gjøre!
Tvert imot ser vi at den kjærlighet Gud har vist ved sin Sønns offer er utrolig stort; ja, det er det beste ´duty free´ tilbudet som finnes!  
Ikke bare er det uten skatter - du får det selv om du ikke forstår det, du kan i det hele tatt ikke slippe bort fra Guds kjærlighet ved Hans Sønn! Med unntak av et bevisst valg fra din side - men til og med da vil du få nyte godene av Hans offer; dersom du måtte dø i tiden før harmageddon vil også du få en oppstandelse og en ny sjanse. For så omfattende er Jesu offers verdi! 
Ja, dette offer er så omfattende at Johannes kommer med en radikal uttalelse i 
Åpb 9: 
 6 I de dager skal menneskene søke døden, men ikke finne den. De skal lengte etter å få dø, men døden skal flykte fra dem.
Denne form for kjærlighet er så omfattende at Paulus måtte si følgende i 
Rom 8:
38 For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, verken det som nå er eller det som kommer, eller noen makt, 39 verken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning skal kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus, vår Herre.
La du merke til at han også inkluderte ordene ´noen annen skapning´? Tenk deg; alle de falske predikantene, alle de vranglærerne, alle de som anvender Guds ord på en måte som ikke herliggjør Jesus og Jehova og dermed leder menneskene vill; intet av dette kan ta fra menneskeheten Guds kjærlighet ved Kristus! 
Så rik en kjærlighet dette ér!
Fullstendig ´duty free love´ from God!
Uansett hva du gjør, hva du tror, hvem du er, hvor du er - denne kjærlighet gjelder deg. Du kan bare komme deg unna ved å først ha kjenskap til den, og så si den fra deg.. Men hvem ved sine fulle forstand ville vel gjøre noe slikt...
Smil; du er frelst ved Jesu offer - ved Hans gjerninger - ikke ved dine!
Eller for å si dét med den hellige ånd:
Rom 5:
1Da vi altså er blitt rettferdige ved tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus. 
Og som om ikke dette var nok:
Rom 8:
Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.
Dere skal vokse i nåden og i kjennskap til vår Herre og frelser Jesus Kristus. Ham tilhører æren, nå og i all evighet! Amen. (2 Pet 3:18)
Dette er Den Hellige Ånds syn - la det også være ditt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar