tirsdag 30. august 2011

En oppstandelse lik Jesu´!




I Skriften finnes det en rekke interessante uttalelser som vi kan fordype oss i; dette er én av dem:
Rom 6: 
5 Har vi vokst sammen med Kristus i en død som er lik hans, skal vi være ett med ham i en oppstandelse som er lik hans
Hva innebærer dette for hver og én Kristen?
For å finne svaret på dette må vi studere de opplysninger som gis i det nye testamentet. Svaret kan kanskje overraske oss?
Men først en liten digresjon: Hva mener Paulus når han sier dette: ´ i en død som er lik hans´ (i vers 5)?  Han svarte allerede i vers 3 på dette ved å si: ...Hvordan kan vi som døde bort fra synden, fremdeles leve i den?´ Ved sin død fjernet Jesus syndens virkning på den som blir Hans etterfølgere; i forhold til den lønn en syndig tilstand ville ha gitt uten Hans offer - døden - er den Kristne som død fordi synden ikke lenger tilregnes dem pga Jesu offer, akkurat slik Paulus sier det i vers  23: Syndens lønn er døden, men Guds nådegave er evig liv i Kristus Jesus, vår Herre. 
Fordi den Kristnes tro rettferdiggjør ham, har den syndige tilstand han arvet fra Adam - den Adamittiske synd - ikke lenger makt over ham; han er som død i forhold til den. Akkurat som Jesus også er død i forhold til den Adamittiske synd, har Han gitt den troende Kristne den samme gave: når vi på denne måte er døde i forhold til den Adamittiske synd, fremstår vi følgelig som levende i Guds øyne.
 
Rom 6: 11 På samme måte skal dere regne dere som døde for synden, men som levende for Gud i Kristus Jesus. 
Så når den Kristne nå fremstår som levende i Guds øyne i Kristus Jesus, hva innebærer da døden for ham? For det jordiske legeme ér forgjengelig. Paulus viser dette svært klart i
 
Rom 8: 20 Det skapte ble underlagt forgjengeligheten... 
Men han har mer å si om dette! For Jehovas vitner er de følgende versene en gåte; de ønsker ikke å drøfte disse versene fordi de ikke har noen klar forståelse av dem. Men vi behøver ikke gjøre dem vanskeligere enn de er; vi kan rett og slett velge å tro at det som står i de etterfølgende  versene betyr akkurat dét som sies - selv om dette vil skremme JV. Hva sier den hellige ånd ved Paulus?
Se i 1 Kor 15:  42 Slik er det også med de dødes oppstandelse. Det blir sådd i forgjengelighetdet står opp i uforgjengelighet. 43 Det blir sådd i vanære, det står opp i herlig glans. Det blir sådd i svakhet, det står opp i kraft. 44 Det blir sådd en kropp som hadde sjel, det står opp en åndelig kropp. 
Om det finnes en kropp med sjel, finnes det også en åndelig kropp. For slik står det skrevet: 45 Det første mennesket, Adam, ble en levende sjel. Den siste Adam ble en ånd som gir liv. 46 Det åndelige var altså ikke det første, men det sjelelige. Deretter kom det åndelige. 47 Det første mennesket var fra jorden og skapt av jord, det andre mennesket er fra himmelen. 48 Slik det første jordiske mennesket var, slik er også de andre jordiske. Og slik den himmelske er, slik skal også de himmelske være. 49 På samme måte som vi har båret det jordiske menneskets bilde, skal vi også bære den himmelskes bilde. 50 Men det sier jeg, søsken: Kjøtt og blod kan ikke arve Guds rike, og det forgjengelige skal ikke arve uforgjengelighet.
JV vil her komme med sin innvending om at dette gjelder kun de 144000; ok - la dem bevise dét! Er det kanskje bare denne gruppen som tror på Jesus? Er det kanskje bare denne gruppen som blir rettferdigjort pga sin tro? Hvor viser Bibelen dette? Det er ikke tilstrekkelig å hevde noe uten å fremlegge skikkelige beviser for det. Men det er akkurat dette JV gjør. I tillegg benytter de seg av sin makt til å bestemme hva medlemmene skal mene og tro. Men hva med de Bibelske bevisene? De er utilstrekkelige; ja - de finnes ikke.
Så hva sier Paulus skal skje med den troende Kristne som dør? Han sier at vedkommende får en ny kropp, et åndelig legeme som er uforgjengelig; en kropp som bærer den himmelskes bilde. Altså Jesu bilde. (Husk også på hva han sier i Lukas 20:  34 Jesus svarte dem: «Menneskene i denne verden gifter seg og blir giftet bort. 35 Men de som blir funnet verdige til å være med i den kommende verden og oppstandelsen fra de døde, de verken gifter seg eller blir giftet bort, 36 for de kan ikke lenger dø. De er som engler, og de er Guds barn, for de er barn av oppstandelsen.) 
Slik Jesus stod opp - med et legeme som hadde virkelige og hittil nokså lite omtate egenskaper - slik vil den troende også oppstå. Vi skal se mer på dette!
Men først: Paulus sier mer av interesse i 1 Korint 15: 
51 Se, jeg sier dere en hemmelighet: Vi skal ikke alle sovne inn, men vi skal alle forvandles, 52 brått, på et øyeblikk, ved det siste basunstøt. For basunen skal lyde, de døde skal stå opp i uforgjengelighet, og vi skal bli forvandlet. 53 For det forgjengelige må bli kledd i uforgjengelighet, og det dødelige må bli kledd i udødelighet.
Det er i særdeleshet disse versene JV har vanskelig for å forklare; derfor unngår de dem da også for det meste. I deres meningsbilde passer disse versene virkelig ikke inn. Hvorfor? Fordi JV hverken kan anvende dem på den klassen de hevder er alene om et himmelsk håp - de 144000 -  eller på dem som iflg. deres mening utgjør en jordisk klasse, som de kaller den store skare. De 144000 ville det i og for seg passe på - helt glimrende faktisk - men problemet er at JV sier at ikke alle av de 144000 vil dø før Harmageddon, og at noen av dem uten tvil vil være med inn i den nye tingenes ordning for der å ta ledelsen i å gjenopprette Guds vilje på jorden. Så versene passer dermed heller ikke for denne gruppen. Hvem passer den egentlig for da? 
Vel, hvem var det som ble rettferdiggjort ved Jesu offer? Enkelt og greit: den som tror på det. 
Rom 5: 1 Da vi altså er blitt rettferdige ved tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus.
Det er ikke mer komplisert enn dette. Den som tror på Jesu offer har del i oppfyllensen av disse versene. 
(De Bibelske bevisene for at nettopp troen rettferdiggjør er overveldende; det finnes en rekke skriftsteder som bekrefter at dette, og også at frelsen ikke avhenger av gjerninger, men at gjerningene er en del av Guds ånds frukter. Paulus skrev om dette i nesten alle sine brev.) 
Så - vi har nå slått fast at de som tror på Jesus vil få en oppstandelse i et åndelig legeme, og at dette enten skjer i dødsøyeblikket, eller like før Harmageddon begynner - ved bortrykkelse. (1 Tess 4: 17 Deretter skal vi som er igjen og ennå lever, bli rykket bort sammen med dem i skyene for å møte Herren i luften. Og så skal vi være sammen med Herren for alltid. )
Hvor fantastisk vil ikke dette bli?!
Men, gis det andre interessante opplysninger i Bibelen om hvilke egenskaper et slikt åndelig legeme kan ha? La oss nok en gang vurdere ordene fra Rom 6 vers 5: en oppstandelse som er lik hans.
Hva kan vi lære ved å studere Jesu oppstandelse? 
Mark 16: 9-14 , Lukas 24: 13-34 viser at Han hadde evnen til å vise seg i forskjellige jordiske legemer; dog ikke alltid med samme utseende. Flere gjenkjente Ham mer som en følge av hva han sa enn hvordan Han så ut. Men var det et skikkelig fysiskt legeme? 
Lukas 24: 36-39 viser dette om Hans oppstandne legemes egenskaper: Det kan gjøres fysisk. 
39 Se på hendene og føttene mine; det er jeg. Ta på meg og se! En ånd har ikke kjøtt og bein, som dere ser at jeg har.»
For å vise dette enda bedre sier Paulus
Apgj 1:
I min første bok, gode Teofilos, skrev jeg om alt det Jesus gjorde og lærte, fra han begynte  2 og helt til den dagen han ble tatt opp til himmelen. Da hadde han ved Den hellige ånd gitt sine befalinger til de apostler han hadde utvalgt.  3 Etter å ha lidd døden, sto han levende fram for dem med mange klare bevis på at han levde: I førti dager viste han seg for dem og talte om det som hører Guds rike til.  4 En gang han spiste sammen med dem, sa han: «Dere skal ikke forlate Jerusalem, men vente på det som Far har lovet, det som dere har hørt av meg. 
Vi legger merke til at Han spiste sammen med dem; Hans legeme - før Han ble tatt opp til himmelen - hadde slike egenskaper. Det kunne tas på, det kunne tale, gå, spise osv. Dette innebærer følgelig at Han hadde mulighet til å lage seg et fullt ut fungerende fysiskt legeme. 
Vi kan også huske på englene som før vannflommen falt for menneskedøtrene; 1 Mb 6:
Menneskene begynte å bli mange på jorden, og de fikk døtre.  2 Gudesønnene så at menneskedøtrene var vakre, og de tok noen av dem til koner, dem de helst ville ha.  3 Herren sa: «Min ånd skal ikke for alltid bo i menneskene; for de er bare svake skapninger. Deres levetid skal være 120 år.»
     4 På den tiden, og siden også, var det kjemper på jorden. For gudesønnene levde sammen med menneskedøtrene og fikk barn med dem. Det var de veldige menn fra eldgammel tid, de navngjetne.
1 Pet 3: 18-20 viser at disse åndene nå er i fangenskap; men de hadde altså evnen til å materialisere seg før vannflommen også. Et annet eksempel var i forbindelse med Abraham, da han fikk besøk av de tre englene; de hadde også fysiske legemer - noe vi ser av denne hendelsen: Abraham stod ´hos dem under treet mens de spiste.´ 
Som vi ser finnes det nok av eksempler fra Skriften på de egenskapene et åndelig legeme kan ha.
Betyr dette at vi som oppstår vil få de samme egenskapene? Vel, vi får jo et åndelig legeme, men det er bare tiden som vil vise dette, men det er umiddelbart veldig interessante muligheter som ligger i ordene en oppstandelse som er lik hans!
Noe som er sikkert er at de som får del i denne oppstandelsen også vil være delaktige i å gjennomføre Jehovas vilje her på jorden, og i denne forbinnelse vil det jo være logisk å se for seg at de gjør bruk av et jordisk legeme - selv om de altså har et åndelig legeme. Veiledningen vil bli gitt fra noe de oppstandne menneskene vil kunne forholde seg til - et annet menneske, og ikke bare via en stemme fra oven. Dét kan sikkert virke effektivt; men det er jo ikke meningen å skremme menneskene til lydighet! 
Uansett; Bibelen åpner for at vi kan danne oss ideer og bilder av såvel fortid som fremtid, og det som er flott er at vi har lov til dette! Det er bare da vår tro kan holdes levende. 
Jeg håper dette har gitt deg ytterligere lyst til å studere i Guds skattkammer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar